Metalcamp 2012: Nalivkini vtisi

Naj kot prvo izpostavim dejstvo, da sem bila letos prvič na Metalcampu. Ne da prej ni bilo želje ali interesa, bilo je pomanjkanje finančnih sredstev in časa, še prej pa polnoletnosti in posledičnega dovoljenja staršev, ki ga prej pač dolgo ni bilo. Najbolj od vsega sem sicer obžalovala lanskoletno pomanjkanje denarja, za katerega bi lahko deloma krivila sebe, deloma pa lokacijo svojega stalnega prebivališča, ki je botrovala dejstvu, da sem službo dobila šele konec septembra, čeprav sem jo intenzivno iskala cele počitnice. Ker je bilo lani na Metalcampu veliko skupin, ki sem jih res želela videti v živo in jih poslušam že leta. Ampak nič hudega, sem šla pač letos. Obžalovanje pa je prisotno predvsem zato, ker nisem računala na to, da bo letos izbor nastopajočih veliko slabši in manj raznolik (vsaj kar se žanrov tiče), kot je bil prejšnja leta.

Z vidika glasbenega okusa bi se nekako lahko opredelila za metalko, še posebej v svojih srednješolskih letih. V smislu privlačnosti določene zvrsti glasbe na nivoju, ki ga težko razložim ali ubesedim. To seveda ne pomeni, da se moj glasbeni okus skozi leta ne širi, raste in nepostaja bolj zahteven, ampak nekako sem vedno bila1 predstavnica metalske subkulture. Moje obiskovanje koncertov in festivalov je bilo v zgodnjih srednješolskih letih zelo skopo, predvsem zaradi dejstva, da živim v kraju, ki ima nemogoče prometne povezave s prestolnico2 in, ako nisem bila srečna in pri kakem kolegu dobila mesta na raztegljivi postelji, na večino željenih koncertov pač nisem uspela priti. Zaradi napol špartanske vzgoje, šole in pomanjkanja prevoza  je bilo zame sploh med tednom nemogoče obiskovati koncerte in sem tako zamudila marsikaterega dobrega glasbenika, ki sem si ga res želela videti v živo. Z mojo polnoletnostjo, izpitom za avto in nazadnje še študentsko selitvijo v Ljubljano se je to seveda precej spremenilo – ampak o tem kdaj drugič. Kar hočem izpostaviti je, da sem bila v tej subkulturi dolgo zgolj zaradi glasbe, ker družabnega in žurerskega vidika dolgo nisem imela priložnosti na veliko izkušati – posledično tudi ostajam ljubiteljica takih žanrov predvsem zaradi glasbe in tudi obiskujem koncerte zaradi glasbe. Da se ne bom preveč oddaljila od zapisa, ki naj bi bil predvsem o moji Metalcamp izkušnji, pa bom kar začela, morebitni bralec3 pa naj ima v mislih, da so to vtisi glasbeno izobraženega človeka, ki tak dogodek obišče zaradi glasbe in ga ne jemlje kot zgolj še eno priložnost za pretirano pijančevanje in uživanje drugih opojnih substanc.

Ker je bilo letos manj raznolikosti kar se tiče zvrsti, na veliko koncertov niti šla nisem. Moj zdravstveni problem4 in preferiranje zvrsti, ki jih letos vsaj v čisti obliki na Metalcampu ni bilo5 so botrovale temu, da večine nastopov nisem poslušala od blizu. Sem sicer imela srečo, ker so mi dobre duše že dva dni pred začetkom festivala rezervirale mesto, ki se je nahajalo izredno blizu glavnega odra, tako da sem lahko glasbo zlahka slišala do šotorišča. Če se je stvar slišala kolikor toliko obetavno, sem se pač odpravila pogledat, če pa ne, pa sem rajši čas posvetila kaki izmed debat6. Tudi dogajanja na drugem odru7 nisem videla kaj dosti – tako da ne bom komentirala skupin, ki sem jih slišala zgolj od daleč, ali pa še to ne. Bom pa komentirala tiste, ki sem jih šla gledat, s stališča, da je za nastop na prvem mestu še vedno potrebna dobra izvedba in šele za tem šov oz. obnašanje članov skupine na odru – kateremu pa, vsaj kar se tiče večjih in bolj izkušenih skupin, tudi pripisujem precejšen pomen. Vsaj dovoljšen, da se mi to, da so baje lani Slayerji statično stali na odru, ne zdi sprejemljivo.

Sama organizacija je bila8 letos baje slabša kot ostala leta. Seveda pri varnostnikih človek ne more mimo kritiziranja prepotentnosti nekaterih osebkov, ampak to je, ako je prisoten tak ali drugačen varnostnik, včasih že skoraj samoumevno. Bolj so me zmotile nekatere malenkosti, ki so s strani organizatorjev izpadle kot “Plačali ste nam za karto, od tukaj naprej nam je pa vseeno, ker je to itak zadnji Metalcamp.” Pomanjkanje kakršnegakoli drugega dogajanja poleg koncertov samih, slabo ozvočevanje večine bendov9 in, kot sem že omenila, ne tako zelo dober program10 so v meni pustili grenak priokus in samoočitke, zakaj nisem mogla it že prejšnje leto. Bile so tudi nekatere prednosti, na primer, da so na koncertih varnostniki dejansko lovili crowdsurferje in jih iz vip območja pospremili nazaj na prostor za navadne smrtnike11. Pa saj ne, da je bila moja izkušnja izredno slaba, samo do neke meje slabša, kot bi predvidoma bila na preteklih izvedbah Metalcampa.

Kar se tiče nastopa bendov v živo pa je podobno, kot je bilo vedno: nekateri so z izvedbo v živo presegli sami sebe, drugi pa deloma razočarali; za nekatere je celo moč trditi, da je bilo razočaranje skoraj popolno. Že omenjen problem ozvočevanja pa je sami kvaliteti izvedbe tudi precej odvzel – čeprav se zavedam, da to ni krivda nastopajočih, ampak tonskega mojstra/tonskih mojstrov.

Prvi dan (6.8.)

Prvi dan koncertovanja (in drugi dan festivala) sem po lastni neumnosti zamudila Morano, za kar mi je nekoliko žal. Tako je bil Sanctuary prvi bend, ki sem si ga ogledala od blizu – vmes pa sem izpustila še Vicious Rumours in Gorguts, ker mi žanrsko nista dovolj blizu, da bi na koncertih lahko uživala. Ker sem bila zaradi navdušenja ob dogajanju nekoliko nepristranska, sem Sanctuary poslušala precej nekritično. Ampak nastop sam mi je bil z vidika v redu nastopa in v redu izvedene glasbe všeč – v okviru ameriškega heavy metala, ki sicer ni ena od mojih najljubših zvrsti – ampak nastop je bil korekten, v redu izveden in tudi pri ozvočevanju ni bilo kakih izrazitih kiksov. Koketiranje s publiko je bilo pričakovano na nivoju festivalskega nastopa, ponavljanje “Hello Metalcamp!” in “Thank you Metalcamp!” in ovacije publike, ki so sledile, so bile pač pričakovane. Zlahka ga označim kot korektno izveden heavy metal nastop, ko tonski mojster še ni skušal preterati vseh zvočnikov, še posebno pa tistih za bas boben.

Vmes sem iz že znanega in očitnega razloga12 izpustila še Napalm Death, ki tudi od daleč niso bili slišati, kot da bi bil zame njihov koncert ne vem kakšen užitek, tako da sem tisto uro rajši preživela ob dobri družbi in pivu13. Prvi vtis ob prihodu na koncertno prizorišče ameriških heavy/thrash metalcev Testament pa je bil ogromen plakat naslovnice njihovega novega albuma Dark Roots of Earth in skoraj mojstrsko osvetljevanje le-tega (v originalu je bil črno-bel, tekom koncerta pa je ostalemu lightshowu primerno menjal barve), kar zelo cenim. A dober lightshow ni in nikoli ne bo mogel odtehtati nekoliko dolgočasnega, skoraj klišejskega nastopa. Še enkrat poudarjam, da sem nekoliko pristranska, ker mi ameriški heavy metal pač ni dovolj blizu, da bi mi bila njihova glasba sama po sebi nek presežek, ampak tudi izvedba le-te je bila v živo na mestih nekoliko nenatančna. Bil je dober šov, ki je nekoliko škripal na področju glasbene izvedbe, a vzdušje na koncertu je bilo še vedno ok, kar pa se konec koncev da pripisati tudi alkoholiziranosti večine publike in navdušenju, ker je bil pač prvi dan. Ampak od heavy/thrash skupine, ki ni nek presežek svoje zvrsti pač skoraj ni mogoče pričakovati česa drugega. Mi je bil pa všeč plakat za njimi, moram priznati. Pravzaprav sem bila nanj pozorna večino koncerta, ker me je glasba nekoliko dolgočasila.

Po končanem nastopu Testamentov in še kakem pivu, za katerega smo imeli čas med čakanjem na konec tonske vaje pa smo se odpravili nazaj na koncertno prizorišče, ko so pričeli zveneti prvi akordi in intro težko pričakovanih Machine Headov. V mojem bolj heavy obdobju so mi bili simpatični in bili so eni izmed tistih, za katere sem res pričakovala v redu nastop, sploh glede na to, da so dokaj veliki in headlinerji prvega dne. Pred njihovim koncertom sem komaj čakala izvedbo njihovih bolj znanih in popularnih hitov, a na žalost je bil to eden izmed redkih koncertov, sredi katerih sem dejansko na sredini odkorakala iz prizorišča. Robb Flynn (vokal, kitara) je pustil vtis, kot da ni sposoben hkrati dobro igrati kitare in peti. Neusklajenost posameznih inštrumentov je bila kot prvo prevelika za headlinerje prvega dne, slab vokal in slabo urejeno ozvočenje pa sta pripomogla k temu, da so bili eno izmed velikih razočaranj celega tedna. Bas boben je bil kot prvo dovolj (pre)glasen, da je prikril večino visokih tonov in vokala – in to govorim kot nekdo, ki se je cel koncert premikal po prizorišču in iskal akustično v redu točke, ki jih pač ni bilo. In sem investirala v dobre čepke, v tiste, ki ne dušijo visokih tonov in jih tudi s pridom uporabljala, ampak vse skupaj mi je zvenelo bolj kot kolobocija slabega vokala, ki ga je tonski mojster skušal prikriti z navijanjem bas bobna – vsaj to lahko sklepam glede na razvoj koncerta in potenciranje glasnosti bas bobna tekom dogajanja. Morda je za moje osebno razočaranje krivo tudi visoko pričakovanje, s katerim sem prišla na koncert, a sem vseeno od njih po mojem mnenju upravičeno pričakovala več – vsaj v redu in korektno izvedbo bi bilo od nekega sorazmerno velikega imena moč pričakovati že v izhodišču. Edina stvar na celem koncertu, ki mi je bila kolikor toliko simpatična je bilo Flynnovo kritiziranje snemanja koncerta s telefoni in facebookanja med koncertom: “Fuck Facebook, enjoy the concert instead!”, ampak je izpadlo bolj kot krik v prazno, ki ga je dokaj ignorirala tudi publika. Ker je bilo skoraj nemogoče uživati, vsaj za tiste, ki smo slovesu primerno pričakovali dober nastop14.  Tako sva z dragim zapustila prizorišče in jezno ter razočarano zaradi utrujenosti in slabe volje izpustila tudi Krampuse, za katere mi je žal, da jih nisem šla poslušat. A ostali, ki so koncert počakali in ga poslušali do konca so rekli, da nisva veliko zamudila, tako da sva se po kakem dnevu in (pre)pričevanju ostalih, da ni bilo tako zelo dobro, nehala sekirati. Tudi kaka urica spanja več se je naslednji dan izkazala za dragoceno, še posebej zato, ker čez dan izgubljenih ur počitka ni bilo mogoče pridobiti nazaj zaradi vročega, sopranega vremena in savne, ki je nastala v šotorih.

Drugi dan (7.8.)

Sama sem se, kot nekdo, ki mu je folk metal precej blizu, ako je dobro izveden, precej veselila nastopa slovenskega Brezna, ki so mi simpatični predvsem zaradi uporabljanja slovenščine v besedilih in določene mere amaterskosti, ki pri sorazmerno mladem bendu na posnetkih izpade upravičeno in pričakovano. Tako sem se optimistično odpravila na prvi koncert drugega dne in se optimistično postavila dokaj blizu odra. Ozvočenje tu za spremembo ni tako škripalo kot prejšnji večer15, ampak se je sam nastop izkazal za relativno razočaranje. Kot nekdo, ki se šola v solo petju zelo cenim dober ženski vokal, ampak pevka pri Breznu je delovala, kot da neprestano preklaplja med dvema tehnikama, kar je bilo moteče zato, ker je izpadlo, kot da tega ne zna prav dobro – to je najbrž mestoma tudi vodilo v fušanje. Temu v bran lahko iz izkušenj povem, da živčnost ponavadi dela svoje, kar se tiče stiskanja grla in ji je do neke mere moč oprostiti, a vseeno mi je celoten nastop deloval nekoliko nepripravljeno. Res sem hotela, da bi mi bilo všeč, ker so njihovi studijski posnetki dokaj obetavno zveneči, ampak so se mi iskreno povedano zdeli dokaj neusklajeni med igranjem. Flavtistka, to lahko še enkrat povem kot nekdo, ki igra tudi flavto, je imela zelo slab ton, ki ga, tudi če je človek živčen, pri relativno preprostih melodijah res ni težko izvabiti iz flavte. Za povrh vsega pa je še zamujala in ritmično kar precej grešila na določenih mestih. In zmotilo me je še nevešče headbanganje flavtistke in pevke ter opazno mastni lasje, ki so pač na velikem odru, ako človek namerava headbangati, velik kiks. Z zelo težkim srcem jih takole kritiziram, ker jih imam drugače res rada, ampak se mi zdi, da bi za tako priložnost, kot je nastop na velikem odru Metalcampa svoj nastop kot prvo lahko bolje zvadili, kot drugo pa še nekoliko dodelali. Mogoče bodo izkušnje in leta iz njih potegnila boljši nastop – v kar močno upam. Ker je res, da slovenski bendi ne morejo vlagati toliko truda in energije kot nekoliko večja imena iz tujine in se 100% posvečati nastopu, ker so pač posredi druge stvari – šola, služba, pomanjkanje finančnih sredstev16. Tako da še vedno navijam zanje in naslednjič pričakujem boljši nastop.

Sledili so še eni Slovenci, Avven, ki so jih zaradi odpovedi nekega drugega benda prestavili na veliki oder. Njih sem pred odhodom na Metalcamp za okus malce poslušala in se mi niso zdeli nekaj zelo posebnega, ampak sem jih šla poslušat, ker so Slovenci. In ker so bili prestavljeni na veliki oder in so bili takoj za Breznom. Tu lahko povem, da so me po grenkem priokusu, ki so ga pustili Brezno, spravili v dobro voljo. Sicer ne tako kompleksno zastavljena glasba je izpadla res dobro, ker je bila korektno izvedena – nekako sem dobila vtis, da si niso zastavili previsokih ciljev. In nastop je bil v redu, kar je včasih mogoče pripisati nadarjenosti in kilometrini, včasih pa tudi dobri vaji – meni se je tako na prvo oko zdelo, da je bilo bolj prvo in drugo. Če si jih drznim primerjati z Breznom, bi lahko rekla, da so v živo boljši kot na studijskih posnetkih, ampak so tudi relativno starejši, kar seveda pomeni več kilometrine, več izkušenj – mogoče imajo tudi več sredstev, ki jih lahko vlagajo vase. Ampak če to pustimo ob strani moram reči, da sem na koncertu res uživala in da bi jih rada slišala še kdaj.

Madball sem zaradi svoje nenagnjenosti k punku poslušala od daleč in se mi niso zdeli dovolj obetavni, da bi se premaknila do odra in si jih poskušala tudi ogledati. Pa še nekoliko sem varčevala z energijo, saj me je zaradi pričakovanih nastopov Finntrollov, Paradise Lost in At the Gates tisti dan čakal serious headbanging business. Tako sem polna pričakovanja dočakala Finntroll v živo, in so mi bili izredno všeč. Vzdušje je bilo res pozitivno, kar pa je ponavadi že samoumevna značilnost folk metal nastopov. Iskreno povedano sem od njih pričakovala manj, ker večina folk metal bandov nekoliko bolj igra na vzdušje in koketiranje s publiko in zato šepa na strani dobre glasbene izvedbe, ampak ta je bila, to moram izpostaviti, res korektna. Pač glasba sama po sebi ni tako kompleksna in raznolika, ampak je bila res natančno izvedena. Kar naj bi že samo po sebi bilo samoumevno za dokaj veliko ime17, a jih je bilo res v redu videti v živo. Ozvočenje je bilo super, kar pa je zanje skoraj nujno, saj bi prekrivanje visokih tonov z bobni pomenilo prekrivanje vsega, kar je na njihovi glasbi privlačno. Piščal je imela zelo čist zvok in se ji ni bilo treba truditi preglasiti vsega ostalega, kar cenim. Njihovemu slovesu primerna pa je bila tudi publika in vzdušje, saj je bilo res enkratno. Super izkušnja, v glavnem, ki je za sabo pustila željo, da jih še kdaj vidim v živo.

Paradise Lost so bili eden od redkih bandov, ki sem jih komaj čakala in ki jih poslušam že dolgo časa. Tudi eden od redkih nastopov, pri katerih sem bila tako zelo blizu odra. Nekoliko slabša točka za poslušanje glasbe sicer se je izplačala, ker jih je bilo zanimivo videti od blizu. Pa še lahko sem videla letošnji simpatični fenomen od varnostnika, o katerem bom pisala malo kasneje. Sicer nekoliko klišejski nastop za edini pravi gothic metal band na velikem odru je zelo pasal, čeprav se nekateri ljudje v naši bližini res niso znali obnašati. Eno pesem pred koncem sta se do nas prerinila dva mrtvo pijana že nekoliko starejša, bradata osebka z Mötorhead brezrokavniki, kar se je končalo tako, da sta pobruhala nesrečno dekle, ki je stalo pred mano in se takoj zatem brez opravičila osramočeno odkotalila nekam stran. Taki ljudje res pokvarijo dober vtis, ki ga lahko pusti sicer res dober koncert, a žal je tudi nemogoče pričakovati, da jih na koncertih ali festivalih ne bo. Izvzemši to neprijetnost pa je bil nastop impresiven18. O ozvočenju tokrat ne bom pametovala, ker moje nahajališče kar se koncertnega prostora tiče ni bilo tako, da bi bila na mestu komentirati tonskega mojstra – ker tam je itak vse naglas. Ampak cenim to, da so se vokali precej slišali preko bas kitare, kar se ne dogaja pogosto pri takem nastopu, taki zvrsti glasbe in taki lokaciji, ki sem jo zavzela. Še enkrat naj pohvalim vzdušje na odru in v publiki, ki je bilo umirjeno, glasbi primerno – z izjemo tistih osebkov, ki se pač ne znajo obnašati. Natančnost in korektna usklajenost inštrumentov pa so pri sicer relativno počasni glasbi le še češnja na vrhu torte. Z lahkoto lahko rečem da je bil to eden izmed težko pričakovanih nastopov, ki je pustil dober, če še ne celo presežen vtis.

Pobožna želja, da bi v živo videla At  The Gates se je sprevrgla v obnemoglo sedenje na zložljivih stolčkih ob mešanici gina, tonika in limon ter smiljenje sami sebi, ker sem bila headlinerje drugega večera prisiljena poslušati od daleč – tako da ne bom pisala mnenja, ker nisem na mestu zanj. Sem pa bila srečna, da sem izgubljeno energijo vsaj zapravila za nastop, ki je bil dobro izveden in na katerem sem najverjetneje bolj uživala, kot bi na At The Gates. Izpustila sem tudi nastop Wisdom, ker mi power tudi ni (več) tako zelo blizu, pa še zmanjkalo mi je energije, da bi držala oči odprte, kaj šele stala pokonci.

Tretji dan (8.8.)

Ker sem že zelo zgodaj zjutraj čutila vročino in je bilo skoraj nujno opraviti pot do bližnjega Mercatorja, sem vstala relativno zgodaj in, na lastno srečo, prišla nazaj še preden je postalo res hudo kar se tiče temperature. Ta odločitev pa se kasneje ni izdala za modro, ker mi je potem popoldne zmanjkalo energije  ((malo tudi zaradi sonca, obilnega obroka in vabljive temperature piva, plavajočega v ledeni Soči )). Z dragim sva šla spat “samo za pol ure”, kar se je sprevrglo v popoldanski spanec, zaradi katerega sva skoraj zamudila Epico. Hvalabogu imava kolege, ki so naju pravi čas zbudili, tako da sva zamudila samo prvo pesem, vseeno pa sva zaradi spanja izpustila Doomed, Warbringer, The Black Dahlia Murder in Nile. Za prve tri skupine mi ni bilo žal, ker jih itak nisva imela namena it poslušat, za Nile mi pa je, ampak se ne sekiramo preveč, bo že kaka druga priložnost. Sploh pa jih nisem poznala od prej, tako da so me zanimali zgolj po žanrskem okusu, kar pa še vedno ne pomeni, da bi mi bili dejansko všeč, ker sem pač dokaj izbirčna, kar se glasbe tiče. Jih bom raje najprej malo degustriala na slušalkah in se šele nato posuvala s pepelom, če mi bodo tam všeč.

Epica, torej, me je v bistvu v pozitivnem smislu najbolj presenetila s Simone Simons (simpatično pevko s simpatičnim imenom), katere ton glasu je bil v živo izredno čist – kar pri simfoničnem metalu včasih naknadno ustvarijo v studiu in včasih zna biti v živo veliko razočaranje. Hvalabogu tega tu ni bilo. Ne samo, da ima punca super glas, tudi lepa je za pojest in na odru se res zna obnašati.  Tudi sfaljenih tonov praktično ni bilo, na kar je pozitivno vplivalo tudi to, da noben inštrument ni bil razglašen – tudi kitare ne, tudi po toliko in toliko časa ne. Ker so pač dovolj kul in jih ni sram uglaševati kitar na odru in raje žrtvujejo nekaj sekund nastopa namesto uglasitve – obratni scenarij je po mojih izkušnjah precej  pogostejši – in tam pevcu ne zamerim da včaish za kako četrtino tona fali, ker je nemogoče biti točen, če vsi ostali fušajo. Ponovno pretiravanje z glasnostjo bobnov (tokrat vseh) me je nekoliko motilo, ampak ni bilo dovolj hudo, da bi bilo vredno izgubljati besede – upoštevajoč to, da ozvočenje na večini festivala na velikem odru pač ni štimalo. Inštrumetnalna usklajenost in uglašenost sta prispevali k temu, da je bil koncert Epice je bilo na marsikaterem nivoju ok, tako da so name naredili dober vtis, čeprav kar se mojega okusa tiče nikoli niso nekaj posebej izstopali iz ostalih simfonično metalskih skupin – do tega koncerta. So skupine, ki so vredne poslušanja šele v živo in Epica je ena izmed njih.

Eluveitie so sledili Epici in ker sem velika oboževalka vsega, kar ima vsaj malo zveze s keltsko kulturo, so bili tudi oni zame zadetek v polno. Natančno, ritmično usklajena izvedba mi je bila izredno všeč, tudi nastop na odru je bil primeren njihovemu slovesu. Za večino ljudi so pač eden izmed tistih bendov, ki jih težko poslušaš doma, a se splača iti na njihov koncert. Meni osebno so bili res super tudi zato, ker sem imela kako leto nazaj mini obsedenost z njimi. Kar je vredno izpostaviti je tudi to, da je kvaliteta ozvočenja res izstopala od ostalih bendov, kar je za folk metal, ki uporablja veliko piščali, violin in drugih netipično metalskih inštrumentov, zelo ključnega pomena – pa žal tega ni bilo pri marsikaterem nastopu, kjer bi moglo biti. Pri njih mi je bilo všeč tudi to, da so dejansko na oder prinesli vse inšrumente, ki nastopajo v kompozicijah (ostali bandi so naprimer igrali na veliko nasnetkov in nekateri so res malo pretiravali pri tem, glede na to, da naj bi bila glasba načeloma v živo) in da se je že od daleč videlo, da so šolani glasbeniki in ne eni izmed tistih ljudi, ki imajo pač denar za drago kitaro in se gredo kitariste. To so pač glasbeniki, ki igrajo, karkoli jim pač daš v roke – in skorajšnja virtuoznost je bila mestoma res izrazito opazna.

Naj, preden napišem svoje mnenje o Kornih povem, da se je tudi meni zdelo, da so organizatorji naredili mini kiks s tem, da so jih dali kot glavne headlinerje celotnega Metalcampa. Ker tipičnemu profilu death/power/heavy metalcev, ki vsako leto obiščejo festival in sestavljajo večino obiskovalcev, pač ne ustrezajo. Ne ustrezajo tudi tistim, ki ob kakršnikoli na prvo oko očitni komercialnosti in dostopnosti že žugajo s prstom. Po eni strani je na festival morda prišel kdo, ki drugače ne bi – mogoče so celo prodali kako enodnevno karto več, kot bi jo sicer. Ampak to, da je bilo prizorišče napol prazno in da so ga ljudje množično zapuščali med koncertom, pove svoje. Sploh glede na to, da so zanje najbrž zmetali veliko več denarja kot za katerikoli drugi band. Pa je bil res dober koncert, če si pač pričakoval Korne skupaj z dubstep fazo, v kateri so trenutno. Po eni strani me je vedno motilo to, da ljudje kritizirajo nastop glede na to, da jim band že sam po sebi ni blizu in ga pač spljuvajo do konca, vključno z besedili, lightshowom in vsem ostalim, kar je znano še preden stopijo na oderin pač spada k bandu samem, ne k nastopu. In ko ljudje zaradi osebnih preferenc pljuvajo čez stvari, ki so bile načeloma v redu. Ampak po drugi strani bi organizatorji morali pričakovati, da se bo zgodilo to, kar se je in bi morda kot glavne headlinerje dali nekoga, ki bi žanrsko ustrezal večjemu profilu metalcev. Čeprav aplavdiram prodiranju manj klišejskega metala v ospredje mi je spet vse skupaj izpadlo kot “Itak je zadnji Metalcamp, whatever” s strani organizatorjev. Ker je bilo, kljub temu, da so velik band in da so v redu nastopali, veliko ljudi festival zapustilo z grenkim priokusom in z besedo Korn, uporabljeno kot kletvico.

Na stran konflikt, ki je razdelil večino Metalcampa na dva dela je bil nastop v redu. Korni so bili meni zato, ker zvenijo nekoliko novejše od na primer nekoliko zlajnanega in že zatonelega power metala, izredno všeč, ko sem jih v prvem letniku srednje šole prvič slišala. In so mi všeč še sedaj, čeprav imam mešane občutke glede mešanja dubstepa in metala. Čeprav je to najbrž edini dubstep, ki mi je v nekih mejah lahko vsaj približno všeč in je res, da so že nekaj časa nakazovali ta spoj, a mi je še vedno bližje njihova nekoliko starejša glasba. Vendar ponavljam, da je bil nastop res v redu. Zvok ni bil tako razočaranje kot kje drugje in šov sam po sebi, z obnašanjem posameznih članov, z gibanjem pevca pred mikrofonom in po odru, je bil v redu izveden. Sploh so me presenetili pevčevi growli, ker v živo nisem pričakovala tako kvalitetnih – za to prijetno presenečenje mu lahko dam čisto petko. Tudi konstrukcija z zasloni, zaradi katere noben drug nastopajoči tisti dan ni mogel obesiti svoje zastave na ozadje, se je izkazala za v redu zadevo in je pač pasala k njihovemu stilu – čeprav me je spet malo motilo, da se člani katerega izmed večjih bandov, na primer Eluveitie, zato niso mogli normalno premikati po odru ali vsaj izobesiti neke velike zastave. Nekoliko me je tudi zmotilo, da so igrali sorazmerno veliko Floydov in nekaj Metallice, čeprav razumem Another Brick In The Wall, ker je njihova priredba ena izmed najbolj znanih in legendarnih in jo, vsaj kakor vem sama, precej pogosto izvajajo. Bila sem vesela, ker imam pač rada Floyde, ampak je po drugi strani zanje izpadlo, kot da ne znajo napraskati dovolj programa za nek resen headline na festivalu. Če pogledam na vse skupaj, se je meni zdel zakon koncert, ampak je bilo žalostno videti množično odhajanje publike. Tako da še en minus organizatorjem na tem mestu. In še za njimi bi mogli biti Heathen, ki so odpovedali, organizatorji pa niso našli nobene zamenjave, tako da so zafrknili tudi na tem mestu, ker je po Kornih vladala dokaj depresivna tišina.

Četrti dan (9.8.)

Ker Warcult nobenemu izmed nas niso baš nešto, smo z družbo rajši ostali za mizo v šotorišču ob ogromni vreči smokijev in sem ter tja bruhnili v smeh, ker je bilo že od daleč slišati, da je bil koncert precej velik fail. Bobni so bili slišati, kot da živijo ločeno življenje od vsega ostalega in kot da igrajo druge pesmi, kot jih igra preostanek skupine. Tudi Before The Dawn me od daleč niso dovolj prepričali, da bi se odpravila na prizorišče – čeprav so nekateri šli poslušat zadnjih nekaj pesmi in so rekli, da spet ni bilo omembe vredno. Mogoče zaradi neprimernega vzdušja, ker so jih dali ravno med Warcult in Grand Magus in je bilo najbrž tam veliko ljudi, ki stilsko niso tako zelo oddobravali nastopa. Za Grand Magus se mi tudi ni ljubilo vstajati s stola, in tudi sicer ni bilo slišati kot nekaj, kar bi mi bilo vsaj relativno blizu.

Pri Korpiklaanih pač že v izhodišču pričakuješ glasbeno povprečen/ne tako zelo dober koncert, ki ga pač pride poslušat veliko ljudi, ker naredijo žurko. Ampak to, kar se je dogajalo tam gor, je bilo pod vsako mejo. Pevec, sicer znan po svojem alkoholizmu, je komaj stal na nogah. Polovico časa je govoril v finščini in meni je izpadlo, kot da se tega ne zaveda. Ali pa, da se ne zaveda, da ni na Finskem. Kakorkoli že, bilo ga je skoraj sramotno gledati. Spraševanje in spodbujanje ljudi je med publiko spodbudilo samo nejeverno spogledovanje in skomiganje z rameni. In tudi ostali del skupine ga je komaj dohajal, zdelo se je, kot da jih je sram nastopati v tem kontekstu. Vrhunec, ob katerem nisem vedela, ali naj jokam ali se smejem je bila propadla šala pevca v stilu: “I had a big problem with alcohol some time ago. No, I really had a big problem with alcohol. I found myself walking on the street and realizing I couldn’t find any.” In večina občinstva je, v pijan(sk)em stilu padla v krohot. Žalostno je bilo tudi to, da je na Korpiklaane prišlo veliko več ljudi kot na Korne – in večina jih je, kljub nekaj besnim posameznikom tam tudi ostala. Vključno z mano, samo da sem jaz ostala tam, ker sem upala, da bo do konca koncerta postalo kaj boljše – pa ni.

V podobnem pijanskem vzdušju so nadaljevali Edguy, samo da pri njih glasbeni del šepa, a se tega zavedajo in tudi sami sebe ne jemljejo resno. Nekdo v publiki je mahal z gigantskim napihljivim penisom, kar pevcu dalo še dodatno izhodišče za vsesplošno zafrkancijo iz bobnarja – ampak to je pri njih del nastopa. Ker so jih vsi hvalili, sem tudi pri njih ostala do konca, pa mi je bilo žal. Pač za pijansko vzdušje so taki bendi primerni, ampak meni se še vedno zdi nedopustno, da glasbeniki same glasbe pač ne izvajajo v redu.

Hatebreed in Amon Amarth sem izpustila, ker, presenetljivo, mi pač ni nobeden izmed njiju blizu. Tako žanrsko kot tudi izvedbeno. In vem, ljudje že grdo gledajo, če ti niso všeč Amon Amarth in se imaš za metalca, všeč so ti pa na primer Korni, ampak ne morem nič za to. Pač mi ni do njih, ne glede na to, kako veliki so, in točno iz tega razloga jih nisem šla poslušat – tudi turistično ne. In poslušat jih nisem šla tudi zato, ker sem komaj čakala Septic Flesh, ki naj bi nastopali na drugem odru. S kolegom, tudi njihovim velikim fanom sva vriskala, ko sva izvedela, da bodo prišli na letošnji Metalcamp, saj so Grki in jih je zato še redkeje videti pri nas. In, organizacija me je tu res razjezila, prestavili so jih. Na eno uro prej. Razočaranje je bilo še toliko večje po poraznem koncertu Korpiklaanov. In najslabše je bilo to, da sem šla en dan pred tem vprašat na info točko, če so kake spremembe v lineup-u, pa so rekli, da jih ni, oziroma so mi povedali za vse ostale minorne spremembice, za to, ki pa je celoten razpored dneva zamaknila za en dan, pa ne. Dočim so nekateri, ki so pač bližje organizatorjem, že tedne vnaprej vedeli, da so prestavljeni in da se bo lineup spremenil. Tudi na uradni Metalcamp spletni strani ni bilo objavljenih kakršnihkoli sprememb. Ker je ta informacija očitno lahko šla mimo nas, kljub temu, da smo se skušali čimbolj informirati to organizatorjem najbolj zamerim. Tako smo se vsi žalostni predajali alkoholnemu opoju in šli dokaj zgodaj spat, izpustili pa smo tudi Milking The Goat Machine.

Peti dan (10.8.)

Peti in tudi zadnji dan je prišlo do izraza celotedensko pomanjkanje nekaterih podzvrsti, ki bi bile na sorazmerno velikem festivalu skoraj nujne. Je precej smotano, ko se zaveš, da na več kot pol koncertov nisi šel, ker je večina skupin žanrsko ustrezala samo enemu profilu metalcev. In za skoraj vse koncerte, na katere nisem šla, ne obžalujem, da me ni bilo tam. Mogoče mi je žal, da se nisem malo dlje zadrževala pri malem odru, ampak sem videla nekaj dovolj slabih nastopov, da mi ni bilo več do tega. Sploh pa, ko sem izvedela, da band pride na mali oder tako, da pač proda ogromno kart – zato imajo večjo šanso priti zraven ljudje, ki imajo pač ogromno prijateljev. Slabih band(k)ov na malem odru ne bom komentirala, ker na nek način niso sami krivi, da so prišli gor kot ljudje, ki glasbeno niso nič posebnega ali še celo slabi, po drugi strani me pa jezi, da se tisti, ki že dobijo možnost nastopa, nanj niti najmanj ne pripravijo.

Zadnji dan koncertovanja sem tako spet preskočila cel kup nastopov. Ker dvomim, da bi lahko na nastopih Purify, Heidevolk in Steelwing že v izhodišču dovolj uživala. Tudi slišati od daleč niso bili kot nič posebnega – in še meni njihova muzika sama po sebi pač ni blizu. Za njimi so bili na vrsti Swallov The Sun, ki niso razočarali. Niso bili nek presežek, so pa upravičili svoj sloves. Tu me je spet, tako kot pri Kornih presenetila kvaliteta growlanja v živo. Ker včasih človek pač ne pričakuje, da bo dobro iz popolnoma neznanih, iracionalnih razlogov. Ampak je bilo, v bistvu je bilo prav izstopajoče dobro in mi je polepšalo cel koncert. Spet je bil bas boben občutno prenaglas, malo me je tudi motilo, da so igrali dve pesmi z ženskim vokalom, ki so ga pač nasneli, namesto da bi pevko vzeli s sabo na turnejo, ampak je bilo ostalo dovolj usklajeno, da se je dalo tudi to preživeti in hkrati mimogrede še uživati v koncertu.

Sodom smo spet preskočili, z dragim sva jih preskočila zato, ker naju je res zanimalo, kakšni bodo Metalsteel, saj so kot ena izmed bolj znanih skupin letos presenetljivo nastopali na malem odru – kar ni nujno slabo. Jaz  osebno sem jih slišala že nekaj let nazaj v Medvodah in sem se veselila jih videti še enkrat – in ni mi bilo žal, da sem zaradi njih zamudila Sodom. Izvedba je bila skoraj perfektna, vključno z dvoglasnimi komadi z dvema kitarama, ki sta bili do pikice natančno usklajeni in tudi uglašeni. Sicer nekoliko klišejski starejši komadi kot je na primer Heavy Metal Is Our Religion so bili izvedeni še bolje kot pred štirimi leti. Novejše kompozicije z zadnjega albuma Steel Alive pa kažejo stilističen napredek in razvoj tako skladanja kot tudi napredovanje v sposobnostih igranja. Skratka, res je dobro opazovati, kako rastejo. Presenetil me je tudi pevec/kitarist, ki je pokazal hkratno sposobnost igranja kitare na dokaj visokem nivoju in petja, tudi na visokem nivoju, kar zna biti za nekatere v živo včasih tricky. Koncert sem zapustila dobre volje, saj tovrstni bendi popravijo vtis nekaterih drugih slovenskih skupin, ki včasih računajo zgolj na to, da bodo prišli poslušat prijatelji in posledično ne posvečajo dovolj pozornosti kvaliteti izvedbe. Ali pa se prijavijo na Metalcamp in pridejo zraven nepripravljeni in je treba na hitro skupaj spacati nekaj avtorskih pesmi, ki vse zvenijo enako oz. ni med njimi niti enega izstopajočega presežka. Ampak dovolj o tem, ker vsi vemo, kako težko je glasbenikom dandanes, sploh pri nas.

Pain. Ker smo več ali manj vsi nekaj časa nazaj imeli svojo Pain fazo in ker so, po zaupanja vrednih in kritičnih pričevanjih tistih, ki so jih večkrat videli v živo, načeloma res dobri. Meni osebno so se zdeli sprejemljivi, ker sem jih slišala prvič. Edino, kar me je že od daleč zmotilo je bilo to, da je pevcu na mestih zmanjkovalo moči in se ga niti ni dalo dobro slišati. Toda ko sem izvedela, kako prekleto dobri so oni načeloma na koncertih, mi je dalo misliti. Ker so ga v primerjavi z nastopi kako leto ali nekaj mesecev nazaj v primerjavi s tokratnim koncertom omenjali kot kakega starčka – ker mu je glas precej pešal. Ker gre načeloma za dobrega, raznolikih načinov petja sposobnega pevca. Mogoče je zbolel ali kaj podobnega – tega pač ne vem. Družno smo, po primerjanju vtisov in izkušenj celega letošnjega Metalcampa prišli do zaključka, da nekateri tonski mojstri očitno namenoma dajo vokal potiho in bobne naglas, da se fušanje ne bi tako zelo slišalo. A pri Painih je bila to velika napaka, ker se skoraj ni slišalo tistih njihovih značilnih nasnetkov, ki pa so za ta koncert ključni. Tudi izbor pesmi so imeli res slab, mogoče bolj ustrezajoč širšemu profilu publike in slabše ustrezajč fanom, kar predvidevam da je v kombinaciji z vsem ostalim ljudi pač sililo, da so zopet množično odhajali iz prizorišča. Lightshow je bil sicer neverjeten in odnos pevca na odru, skupaj s prisilnim jopičem, ki ga je imel oblečenega, je bil v redu, ampak ko glasbena skupina škripa na glasbenem področju, težko ne pusti grenkega priokusa. Deloma tudi napaka tonskega mojstra, da je dal bobne občutno prenaglas, kar je, sploh pri industrialu, ko so bobni dokaj monotoni, izpadlo precej neprofesionalno.

Slaba volja, ki se je kopičila cel prejšnji dan, je po Painih spet prišla na plano in smo se odločili, da od zadnjih dveh dni odnesemo vsaj kak presežek in gremo namesto na Trollfest na veliki oder rajši na malega na Noctiferio. Ker se od njih vsaj da pričakovati dober nastop. In, neverjetno, tokrat so spet presegli same sebe. Po toliko in toliko razočaranjih so bili za konec res ena izmed dveh ali treh najsvetlejših točk Metalcampa. Presenetili so na nivoju nastopa, na nivoju izvedbe, na nivoju natančnosti. Growli so me skoraj vrgli na tla, saj so bili brez olepševanja eni najboljših, ki sem jih v živo slišala na celem festivalu. Čeprav sem že v izhodišču od njih pričakovala ogromno, so pričakovanja večkrat presegli, najbolj pa me je presenetila gostujoča pevka19, njen glas, njen hipnotičen glas in njeno obnašanje na odru. Nasnetki so bili zgolj tam, kjer so originalno vključeni neki stari posnetki govorov in podobnega na začetkih. Lučke so bile hipnotične. In kombinacija vsega skupaj nas je vse potisnila v svojevrsten trans. Definitivno najboljši možen zaključek Metalcampa, ki je popravil okus marsikaterega šlampastega nastopa. Nekdo iz družbe, s katero sem taborila je ostal skoraj brez besed, ko pa je minilo kake pol ure pa je lahko ponavljal samo: “Epic. Fucking epic.”

Če potegnem črto pod vse skupaj, se mi Metalcamp letos ni zdel slab, a to najbrž predvsem zato, ker sem bila prvič – pa sem kljub temu opazila nekaj v oči dregajočih kiksov, ki jih ni bilo moč spregledati. Imela sem se fajn, ker se nisem preveč forsirala, da bi videla čimveč bendov, in tako ni bilo preveč naporno. Pa še z dobro družbo sem bila, kar je mojo izkušnjo precej popravilo. Če bi bila lani, bi bila stvar zame napornejša, ampak bi po drugi strani slišala in videla tudi več omembe vredne glasbe. Čeprav so tisti trenutki, ko ti ni žal, da si kupil karto. So pa tudi trenutki, ko je od daleč vidno, da ljudje včasih komplicirajo kar tako, za brezveze – sploh, kar se tiče organizatorjev in zaposlenih. Na primer kolega z vip karto iz neznanega razloga niso hoteli spustiti v vip območje, češ da more najprej po zapestnico (ki so jih začeli deliti relativno pozno in je tako nastala res dolga vrsta, ljudje so čakali po par ur skupaj). Kar me je res presenetilo, so bili vsak dan vzorno očiščena in izpraznjena kemična stranišča, a so bili tuši zato na voljo le odprti20 in so tiste lesene deščice, na katerih smo stali med tuširanjem tekom tedna postale precej svinjske. Tudi umivalnic ni nihče čistil, pa so cevi na veliko puščale in se odtoki na veliko zamaševali – tako, da so bile polne blata in ostale svinjarije, o kateri rajši nisem razmišljala. In ni bilo prijetno pomivati posode, medtem ko stojiš na dva dni starem bruhanju.

Soča je bila pač mrzla, kar je bilo dobro za pivo in za hlajenje v prvih nekaj dnevih, ki so bili res vroči, brez omembe vrednega oblačka na nebu ali sapice, ki bi človeka vsaj malo ohladila. Sicer je bila voda tako mrzla, da so me noge bolele, ko sem stopila vanjo in kot nekdo, ki težko prenaša bolečino, sem bila zelo ponosna nase, ko mi je zadnji dan uspelo it malce zaplavat sem in tja.

Spalna vreča se je izkazala za skoraj nujno. Naše šotorišče se je namreč nahajalo v gozdu, precej blizu Soče in se je zvečer temperatura spustila kar nizko, tako da smo vsi ven že pred polnočjo potegnili dolge hlače in puloverje. Ponoči bi bilo po mojem težko brez neke izredno tople spalne vreče. In tudi brez čepkov se določenih noči ni dalo normalno prespati, ker smo imeli prvi večer sosede, ki so eni kolegici polomili palice na šotoru in na cesto odnesli eno allstarko, naslednjo noč pa so se ob pol petih zjutraj pred naš šotor poknili Francozi in se eno uro drli “Apocalypse!” in debatirali o kvaliteti slovenskih deklet in njihovih posteljnih sposobnosti – na srečo drugih in mojo žalost sem bila edina, ki je razumela francosko, tako da ostali niso razumeli, o čem je tekla beseda. Zadnji dan pa je ponoči nekdo prišel razgrajat po taboru in nam razmetal steklenice, posodo in pribor po širšem območju okrog šotorišča, tako da smo stežka vse poiskali, ko smo naslednji dan pakirali.

Bulerje sem privlekla s sabo kljub temu, da so mi nekateri brez izkušenj govorili, da jih ne bom rabila, ker je tam itak zelo vroče. Izkazalo se je, da je bila to ena izmed najbolj uporabnih stvari, ki sem jih prinesla s sabo, ker je zvečer postalo hladno, tako da mi v njih ni bilo vroče, predvsem pa so moje noge in hlače varovali pred prahom in blatom, ki je bil pač povsod. Prašna cesta in dolgotrajna suša sta naredili svoje in prašilo se je vsepovsod, prašni so bili avtomobili, šotori, spalne vreče, pribor, zobne krtačke, skratka vse. Ko sem prišla domov sem najprej imela generalko očistit vse tri pare čevljev, od katerih je tekla črna voda, ko sem jih prala – pa sem jih sveže očistila za Metalcamp, in tudi obleke sem vse, tudi tiste, ki jih nisem uporabljala, vrgla v pralni stroj.

Ker sem prej omenjala fenomen z varnostniki, bom tu izpolnila obljubo. Zadeva je izgledala nekako tako, da so bili na vip območju za ograjo pač tisti veliki, nabildani, grozeči varnostniki, ki so ljudi, ki so jim je uspelo pricrowdsurfati do tja, pač pobirali in jih pospremili nazaj ven. Bil pa je eden, dokaj majhen in suhcen, ki je imel nalogo, da je vsakega crowdsurferja osvetljeval z lučko – moji kolegi so mu dali vzdevek The Brain. Ker je res izpadlo prav smešno in po svoje simpatično.

Crowdsurferji sami znajo biti precej nadležni na koncetrih, kamor to pač ne paše k vzdušju (na primer k Swallow The Sun). Še bolj zoprni pa so ljudje, ki se tam gor ne znajo obnašat in krilijo z okončinami sem ter tja – lani je kolegico predstavnik le-teh z bulerjem brcnil v glavo, ker ni dojel, da mora biti pri miru in ga bodo že ostali potisnili naprej. So si pa ljudje izmišljali prav izvirne načine, kako it tja gor, videla sem namreč enega z blazino, baje pa so na nekem koncertu imeli tudi čoln. Seveda na določenih koncertih (na primer na Korpiklaanih) ni manjkal tudi ogromen napihljiv penis, ki je v ritmu plesal sem ter tja.

Ko smo odhajali, me je presenetilo gorovje smeti, ki so jih nekateri ljudje puščali za sabo. Iskreno povedano sem sama precej zoprna kar se tiče metanja smeti po naravi, ampak to je bilo res obupno. Polomljeni šotori, paviljoni, steklenice in ostalo je ležalo vsevprek. In dejstvo je to, da plačaš tistih 10€ in dobivaš cel teden zastonj vreče, in če jih prineseš konec tedna nazaj dobiš tistih 10€ nazaj, tako da res ni noben ekstra problem sproti metat praznih pločevink v vrečo za smeti. Ali vsaj vse skupaj na koncu pometat v vreče. Ali pač? Res, prav šokiralo me je.21

Upam, da bo Metaldays, ki so ga na celem festivalu oglaševali kot naslednika Metalcampa izpolnil pričakovanja. Ker res ne vem, če jim bo uspelo dobiti enako dobro lokacijo, kot so jo imeli zdaj. Pa saj to niti ni tako važno, sama upam predvsem na dober in raznolik izbor skupin in da diverziteto v podzvrsteh – ki je tu tokrat žal ni bilo, vsaj ne glede na to, da je glasbeni del festivala trajal celih pet dni.

Slikovnega gradiva žal nimam, ker meni ljubi udeleženi fotografi očitno še niso uredili celotedenske zbirke slik, tako da jih boste mogli poiskati sami, če vas slučajno zanima in ko pridejo na spletišče. Se pa zahvaljujem tistemu bralcu, ki mu je uspelo prilesti do konca.

 1. sicer ne tipična, pa tudi ne ne vem kako izstopajoča []
 2. kjer se dejansko odvija kako resno dogajanje na tem področju []
 3. in kritik []
 4. ki je sicer minoren, ampak vseeno dovolj moteč, da nisem bila sposobna vsega videti v živo []
 5. pogrešala sem predvsem progressive in sem bila nekoliko razočarana, ker sem pričakovala vsaj en dokaj velik band ali dva []
 6. te so se vzdušju primerno vrtele večinoma okrog glasbe []
 7. razen redkih izjem, za katere sem se posebej angažirala []
 8. in to govorim izključno na podlagi mnenj, ki sem jih slišala od ostalih, bolj izkušenih in že leta in leta obiskujočih Metalcamperjev []
 9. po principu “Bas boben naglas!” []
 10. v primerjavi s prejšnjimi leti []
 11. in jih ne potiskali nazaj v množico, kar je bilo prej na koncertih pog0steje videti in je precej bolj nevarno za crowdsurferje same []
 12. žanr death brutal/grindcore mi že sam po sebi ni preveč blizu []
 13. in odmevanju glasnega koncerta []
 14. razen v primeru pretirane alkoholiziranosti, ko je vsem itak vse super []
 15. sem opazila, da je bil trend preglasnega bas bobna bolj prisoten na kasnejših terminih []
 16. ker je pri nas od tovrstne glasbe relativno težko živeti ali pa si vsaj financirati opremo in podobno []
 17. pa žal ni, sodeč po nekaterih drugih nastopih *khmkorpiklaani* []
 18. razen najbrž za tisto ubogo dekle []
 19. ki je pela v živo, končno vsaj ena! []
 20. in ne, ni se prijetno tuširat v kopalkah in poslušat opolzkih komentarjev nekih pijanih Francozov []
 21. “Problem pri ljudeh je to, da so prašiči,” je modro pripomnil nek profesor na moji srednji šoli. []
 • Share/Bookmark

49 odgovorov na temo “Metalcamp 2012: Nalivkini vtisi”

  Medea
 1. 12.08.2012 | 21:21

  Nice :) Všečen opis, zelo. Hvala ti za tole, dober vpogled v dogajanje si podala. Kako ti Amon Amarth niso všeč? :mrgreen:

  Jaz sem se očitno uspešno (kot že veliko let prej) uspela izogniti metalcampu. Ne vem, morda so leta, ampak festivalsko vzdušje me ne gane več. Zasoljene cene za bende, ki jih tako ali drugače vidiš/slišiš prej ali kasneje. Plus to, da imam občutek, da bendi v sam nastop ne vložijo toliko, kot bi vložili v kakšen samostojen koncert. Ampak pod črto mi je pa žal, da sem ga zamudila, sploh, ker je bil zadnji :)

 2. nalivka
 3. 13.08.2012 | 09:40

  Hvala, me veseli, da je komu uspelo prilesti do konca! (:
  Saj tudi jaz nisem šla toliko zaradi festivalskega vzdušja kot zaradi dobre glasbe in dobre družbe. Cena niti ni tako zasoljena, če upoštevaš, da imaš zastonj kampiranje in da zadeva traja cel teden in da imaš vsak dan 8-9 ur koncertov na dveh odrih. Pač če sešteješ karte za vsak posamičen band, ki bi ga šel gledat posebej, mislim, da se kar izplača. Pa še kak nov glasbeni biserček odkriješ. Je pa res, da je na festivalu vse bolj na hitro, tudi koncerti so krajši, tonske vaje so zelo kratke in posledično imaš tudi kak fail. Ampak meni je bilo zaradi tistih treh, štirih izjemnih nastopov še vedno vredno dat 130€, je pa res, da sem zato cel teden preživela z ljudmi, ki jih sicer vidim maksimalno enkrat na leto.
  Jaz sem vseeno optimistična in upam, da bo drugo leto enako dobro. Nekaj se šepeče o cenejši karti, za lokacijo se baje še ne ve, kje bo … Malo me skrbi, tako da bom rajši počakala na informacije, da pridejo do nas. Še vedno pa imamo v okolici razne Metalfeste in Gods Of Metal, tako da se bomo pač malo dlje peljali in smo še vedno v končni fazi lahko na festivalu, ki je potrjeno ok.

 4. nmohoric
 5. 13.08.2012 | 11:16

  Wow tole mi je pa vzelo nekaj časa, da sem vse prebral :) Všeč mi je podroben opis po dnevih in vseh bendih ki so nastopl, čeprav… kako si lahko zamudila Warbirngerje, oni so pa res no saj men zakon, za povrh so pa še zlo prjazni tud off stage :D Drugače pa na žalost meni še ni uspelo prilesti do metalcampa, zdej ko ga je konec, upam da mi naslednje leto rata pridet na MetalDays :) Čeprav si raje ogledam koncerte na kaki metelkovi ortobaru ali kinošiški, mi je vzdušje bolše, ker se ne porazgubi v več 1000 glavi množici :)

 6. 13.08.2012 | 14:54

  Mal sem pogoglal tele bende….mislim, če je to glasba!? V glavnem rjovenje neandrtalcev. Še vedno trdim, ta ti mora glasba božati dušo. Za tole moraš bit pa totalno zapohan, da prideš do ne vem česa.
  V glavnem mračnjaško dretje.
  Punca, nič nisi zamudila, če v rosnih najstniških letih nisi hodila na ta jajca. Jaz nebi dovolil, da hodi moja mladoletna hčer med te džankije.
  Pa ne mi prosim zdaj o tem da so tam sami čisti, da ni stafa in podobne neumnosti.

 7. Pepi
 8. 13.08.2012 | 15:22

  Uf … na Korpiklaane bi šel, na Avven bi šel, pa na Brezno, pa na Metalsteel, na Edguy, na Epico, pa kamor bi pač slučajno zajadral. Moram pa reči, da sem zadnje čase tako zelo ven, da večine omenjenih bendov sploh ne poznam in … ja, tudi jaz sem zamudil očitno vse Metalcampe (le da jaz ne razpolagam s tehtnimi razlogi kot sta manko časa/denarja), sem pa slišal, da bo MetalDays na isti lokaciji, tako da se zaradi zamujenega niti ne žrem. :D
  Sicer pa kudos za tale izčrpen report; dopade se mi, da si, za razliko od večine (ljudi, s katerimi imam dnevno opravka), kritična. :)

 9. nalivka
 10. 13.08.2012 | 15:49

  @nmohoric: No, pa smo spet pri vprašanju, “kako ti to lahko ni všeč?” – pač mi ni. :) Mi je bilo včasih, ampak sem jih prebolela in se počutim, kot da se je moj okus nekoliko razvil in da sem jih nekako pustila za sabo. Če so pa offstage kul, pa ne morem vedet, ker pač nisem ena izmed tistih srečnežev, ki jih imajo priložnost v živo spoznati :)
  Pa saj je tudi meni vzdušje na manjših koncertih boljše, ampak ima tudi festival svoje prednosti. Sploh pa podpiram kako resno dogajanje na tem področju pri nas, ker imajo nekatera manjša imena možnost biti slišana in pač niso dovolj znana, da bi jih na samostojen koncert prišlo poslušat pol toliko ljudi.
  @Seby: Me je nekaj časa mikalo, da bi odgovorila s kako žaljivko ali dvema nazaj, pa bom rajši ubrala drugačno taktiko.
  Z definiranjem glasbe kot nečesa kar “boža dušo” predvidevam v tvojo glasbeno neizobraženost in splošno nerazgledanost. Definiranje takega načina petja kot “dretje neandertalcev” bi lahko potemtakem za opero pomenilo “cviljenje debelušk” – čeprav niti ne vem, s čim bi odtehtala neandrtalce. Meni se na primer zdi obsedenost z gledanjem nogometa veliko bolj neandertalska aktivnost kot kakršnokoli konstruktivno poslušanje ali ustvarjanje glasbe, pa se za vsakim nogometnim fanom še ne derem, da je neandertalec.
  In ne, ni treba biti totalno zapohan. Tudi pijan ti ni treba biti. Jaz sem skoraj vse koncerte poslušala izključno trezna in v njih uživala – na veliko. To je pač glasba, ki deluje po principu anti-estetike – kar zna biti včasih za človeka tvojega kova nekoliko pretežak pojem za razumevanje.
  Če v najstniških letih nisem hodila na “ta jajca” tudi ne pomeni, da “teh jajc” nisem poslušala. Pravzaprav sem veliko bolj pozorna na glasbo, kvaliteto izvedbe kot marsikdo, ki pride na koncerte žurat. In prosim, ne govori mi, da je na kakršnemkoli dogodku drugače. Droge, alkohol in ostala problematika, ki pač spada zraven je pač problem ljudi, ne pa stila glasbe. Seveda, obstaja določen procent ljudi, ki se na koncertih zadeva. Mladi se zadevajo tudi na techno partyjih. Zadevajo se tudi, ko doma igrajo igrice. Lahko, da se tvoji mulci zadevajo kar tako, pa si ves miren in srečen, ker naivno misliš, da jih boš pred tem obvaroval, ker jim ne boš pustil na tak dogodek. Pravzaprav bodo kot taki imeli še več možnosti, da se začnejo zadevat od dolgčasa.
  Trditev, da treznemu človeku to ne more biti všeč, je milo rečeno idiotska in kaže samo tvojo nesposobnost tolerance nečesa, kar pač tebi osebno ni in nesposobnost treznega in razumskega dojemanja sveta okrog sebe. Se mi smiliš po svoje zaradi tega.
  In ne trdim tega, da droge niso prisotne, tudi nikoli nisem, pravim pa, da se večina ljudi ne rabi zadevat, da lahko kak drug vidik estetike ali izražanja razume, ne da bi od daleč žalila in pisala retardirane komentarje po blogih ljudi, ki to razumejo in jim je to všeč.
  Nekateri ljudje kot ti pač ne morejo izven okvirov samega sebe – kar je žalostno, pravzaprav.
  @Pepi: Pa saj je pri meni podobno, pred festivalom sem poznala nekaj večjih imen in to je to – ravno zato mi je pa bilo tako fajn, ker sem odkrila kake biserčke, ki jih samoiniciativno najbrž ne bi :)
  Metaldays skoraj ziher ne bo na isti lokaciji, ker naj bi bil menda razlog za vse tožbe in razprtije, ki so posredi ravno to, da se ne morejo normalno menit z občino Tolmin in lastniki parcel, na katerih se dogodek odvija – bi bilo pa fajn, če bi se jim karkoli ratalo zmenit …

 11. Medea
 12. 13.08.2012 | 16:07

  Seveda je uspelo prilesti do konca, sploh, če je govora o metalu ;)

  Se strinjam, če sešteješ karte, bi odštel več, če bi želel vsakega od nastopajočih videti posamično. Ne, sej ne me narobe razumeti, sliši se super in tudi žal mi je, da sem ga zamudila. Ampak no, vseh niti ne želi človek slišati, druge je že pa jih ne bi rad še enkrat itd. Sicer pa podpiram tovrstne zadeve, ker le gre za “naše” področje in je strašno fino, da se dogaja. Se pa strinjam z nmohoricem, da je na manjših zadevah izkušnja s samo musko morda res pristnejša. Ampak vseeno, malo sem ti fouš ;)

  seby, nesramen si. Tvoja zvrst je sigurno nad vsemi, a ne, da je? Sicer pa ti je že nalivka lepo povedala in se podpišem pod njen komentar.

 13. Pepi
 14. 13.08.2012 | 16:21

  V soboto sem slišal, da bo lokacija spet Tolmin in da je bil poleg v igri še Otočec. Na dam ravno roke v ogenj, ampak tako so mi rekli. Je pa tudi meni smešno, ja, da so zaradi pizdarij z domorodci zaključili z MCjem in bodo namesto tega na isti lokaciji štartali z MDjem. :D

 15. anton
  13.08.2012 | 16:31

  Lepo branje.
  Hvala tudi tebi.

 16. nalivka
 17. 13.08.2012 | 16:34

  @Medea: Sej zato sem se pa lotila to napisat, da ljudje, ki jim ni uspelo it, malo dobijo občutek, kako je letos izgledalo. Ker sem sama do sedaj za vsak zamujen MC pogrešala predvsem neko obširnejše poročanje od “Fajn je blo, tapata bend je bil fajn, tapata zanič.” :)
  @Pepi: A res? Uau, neke nove super secret informacije! @_@
  To kaže samo na to, da je razlog za menjavo imena festivala najbrž kaka razprtija v organizaciji – ki naj bi jo, po nekaterih govoricah, od Avstrijcev nazaj prevzeli Slovenci. Kar se sliši precej risky po eni strani, po drugi pa so baje bili najboljši tisti prvi MC-i, ki so jih še organizirali “naši”. Upam predvsem na manjšo zasoljenost cen in na manj skritih stroškov, ki jih tak obisk festivala prinese s sabo. Je pa še druga, manj verjetna možnost – da so v Tolminu na hitro prekalkulirali, da jim festival prinese več dobička kot škode.

 18. nalivka
 19. 13.08.2012 | 16:34

  @anton: Hvala za kompliment in ni za kaj!

 20. 13.08.2012 | 16:48

  Točno tak komentar, kot sem ga pričakoval. Ne mi govorit o abstinenci na takih dogodkih. Sem obiskal nekaj takih zadev, ko sem še iskal sam sebe in sem probal več scen in tako ugotavljal kaj mi odgovarja.
  V glavnem, na teh meetih, je bilo polno pijanih in pokozlanih punc, in čudnih tipov ki so zalezovali najstnice. Glasba je tle v drugem planu in karkoli bi ropotali na odru bi bilo valjda kul. Sam da je litrca al pa staf blizu.
  Opernih pevcev pa ne bi tukaj mešal, ker so to šolani glasovi. Po moje ta vaša glasba nima neke umetniške vrednosti. Mogoče so besedila bolj globoka, ki pa jih žal ne razumem.
  Pa brez zamere, se pač malo bolj neotesano izražam.

 21. nalivka
 22. 13.08.2012 | 17:31

  @Seby: Očitno si ti hodil na nekaj drugega kot na “take zadeve” in nisi mentalno sposoben abstinence, posledično pa tudi ne razumevanja, da je to mogoče – ker ti je očitno tako težko razumeti, da večina ljudi na Metalcamp in metal koncerte in podobne dogodke hodi zaradi glasbe in ne zaradi drog/alkohola.
  Tudi growlanje zahteva precej resnega šolanja, samo tega ti pač ne veš, ker raje bluziš in posplošuješ stvari, o katerih nimaš pojma. In to, da na splošno, brez nekega širšega poznavanja ali vsaj razgledanosti postaviš trditev, da metal nima umetniške vrednosti, kaže samo na to, da nimaš pojma o čem govoriš. In, ako bi vsaj približno vedel, bi vedel tudi to, da obstaja marsikater žanr metala, v katerem poje operna pevka. Ali pa žanr, v katerem se poje s pop tehniko. Ali pa žanr, kjer nastopa zraven simfonični orkester. Kako bi le? Zate je dovolj googlanje nekaj bendov, da si ustvariš neko celostno sliko o žanru glasbe, še več kot to, postaneš dovolj strokovnjaka, da lahko vsepovprek kritiziraš, posplošuješ in žališ.
  O estetiki pa tudi očitno ne veš skoraj ničesar, ker je po tvoje umetniška vrednost kaj? Najbrž to, da se ti zdi nekaj “lepo”, ne? Kje je šele estetika grdega, izraznosti, grotesknosti, ki zna biti za tipičnega Slovenceljna in njegovo zaostalo pamet preveč, da bi jo bil sposoben doumeti vsaj toliko, da ne bi vsepovprek obsojal. Poslušaj si zborovski Credo skladatelja Corrada Marguttija iz Misse Lorce in se zamisli, če to ustreza tvojemu pojmu umetniške vrednosti. Ker je to eden najbolj priznanih skladateljev našega časa. Ker na glas itak ne boš upal priznati, da se motiš in vzeti svojih izjav nazaj, predvidevam.
  Seveda obstaja tudi slab metal, prav tako kot obstaja slab pop in je obstjala tudi slaba baročna opera ali marsikater slab koncert za klavir in orkester, samo da o najnižjih točkah renesančne ali baročne glasbe pač ničesar več ne vemo, ker je bilo očitno dovolj slabo, da se ni ohranilo do danes. V moderni glasbi pa je zdaj dostopno vse, od najboljšega do najslabšega, ker čas še ni imel časa pokazati, kaj bo preneslo njegov test.
  Za neotesano izražanje se pa lahko opravičiš le sebi, ker si ti tisti, na katerega meče slabo luč.

 23. Medea
 24. 13.08.2012 | 17:53

  Super si napisala, res dobršen vpogled v dogajanje. I like ;)

  Seby, you have issues. Lots of them. Pokozlane in pijane punce … ja, omejeno zgolj na metal, drugje se mularija ne napija in vlači okrog. Če te zvrst, in kar spada zraven, tako moti, zakaj brati o njej? Ne razumem, jaz se načeloma od stvari, ki mi grenijo vsakdan, katerih ne prenašam in me samo v slabo voljo spravljajo, distanciram. Pa naj bo to glasba, ljudje ali hrana, recimo.
  “Glasba je tle v drugem planu in karkoli bi ropotali na odru bi bilo valjda kul” seveda, ker gre za drhal, ki ni sposobna videti metra dlje od sebe, ne?

 25. 13.08.2012 | 19:49

  Medea, zakaj se distanciraš. Zakaj ne poveš kar te moti. Zakaj ne bi smel brati o stvareh, ki se sicer mene ne tičejo?
  Jaz bi prej rekel, da ste nestrpni vi. Moje kritike potencirate in stavke jemljete iz konteksta. Nalivka najraje vidi, da njene komentarje vsi hvalijo in se vsi z njo strinjajo. Ko sem pa jaz napisal, kaj si mislim o tem in kako sem jaz te stvari doživel , je pa ona postala žaljiva ne jaz.
  Jaz sem kritičen na splošno o teh zadevah, ona pa nazaj da sem neinteligenten, slovencelj, da bluzim in nimam pojma itd. Kot da ste vsi skupaj vso pamet na svetu požrli.

 26. Medea
 27. 13.08.2012 | 20:15

  Sebi, zakaj se distanciram? Ker ne vidim smisla v tem, da bi grenila zadeve drugim. Imam mnenje in ga povem, to itak, ampak ne na takem posplošljivem nivoju. Povem svoje mnenje, itak, ampak nima smisla, da bi bila poleg tega nespoštljiva ali nesramna. Nisem rekla, da ne smeš brati, rekla sem, da ne razumem, kaj bi s tem želel doseči. Če ni tvoja skodelica čaja, ni. Pusti jo drugim. S tem, da udrihaš po nečemu, kar ni tvoje, čigar občutkov in doživetij ne poznaš, boš dosegel ravno to, da se bo človek, ki zadevo jemlje kot svojo, pač brani. Logična reakcija, a ni?

  In se ne morem strinjati s tem, kaj Nalivka raje vidi. Ker, čisto logično, gre za stvar, ki ji je blizu. Njej in komentarjem pozitivne narave tudi. Če se nekdo s to zadevo ne strinja, prav, v redu je. Gre mimo, vsakemu svoje. Če pa svoje nestrinjanje utemelji z za lase privlečenimi in skoraj zares nesramnimi “argumenti”, je pa druga stvar.

 28. 13.08.2012 | 20:36

  No, a ni fino ko takole malo diskutiramo. Če bi vsi tu gor samo kimali in vzdihovali kako je bilo oh in sploh…. Dolgčas. To je pa zdaj že malo bolj zanimivo branje.
  Se strinjaš, medea?

 29. NuckinFuts
 30. 13.08.2012 | 21:17

  Trudil sem se, vendar priznam, da mi ni uspelo prilesti do konca. Edina objava, ki bo na temu blogu ostala nedokončana, evo :mrgreen:
  Slog pisanja je sicer morilsko dober, vendar mi je tematika žal čisto predaleč. Se beremo drugič :mrgreen:

 31. 13.08.2012 | 21:24

  Ja morš met res cajt in voljo, da vse to prebereš.

 32. nalivka
 33. 13.08.2012 | 22:28

  @Seby: Obstaja velika razlika med tem, da poveš, kaj te moti in kje in vsesplošnim udrihanjem po stvareh, o katerih ne veš ničesar ali zelo malo. Tudi obstaja razlika med konstruktivno diskusijo in dialogom, ki ga imava oz. imamo sedaj; to je dialogom med tabo, ki neutemeljeno vlečeš sklepe in žalitve iz nekaj na hitro ogledanih koščkov subkulture, ki je ne poznaš in mano, ki poksušam obrazložiti nekaj, kar je zate do neke meje očitno neobrazložljivo. Vzrok tega, kar si očitno vzel kot osebni napad in zaroto proti tebi je to, da v svojih odgovorih vlečem sklepe, bazirane na tvojih izjavah, ki pač izpadejo tako, kot izpadejo – to je dejstvo.
  In ne bi o tem, kakšne komentarje najraje vidim. Ne poznaš mene, ne poznaš razlogov, zakaj pišem blog in zakaj si jemljem čas in objavljam take objave. Ne zato, ker bi si rada narcisoidno dvigovala ego in poslušala zgolj pohvale (čeprav je fajn sem ter tja slišati kako vzpodbudno besedo, ker v svoje pisanje vlagam veliko časa in energije – sploh v to konkretno objavo), ampak zato, ker rada odpiram teme za konstruktivne dialoge. Tvoji komentarji so žal daleč od konstruktivnih – tudi to je dejstvo.
  Sama sebe nimam za nestrpnega človeka ravno zato, ker verjamem, da sem sposobna razumeti, da drugi ljudje uživajo v stvareh, ki meni osebno ne pašejo. Česar žal (sodeč po tvojih izjavah) ni moč reči zate. Nestrpnost ni spodbijanje tvojih neutemeljenih trditev ali slabo zargumentiranih izjav, je zgolj podajanje razlogov in protiargumentov, ker se mi zdi butasto, da nekdo obsoja karkoli in goreče trdi svoje mnenje (ki je povrh še žaljivo), bazirano na triminutni Google raziskavi. In sem več kot dobro sposobna razumeti razloge, iz katerih metal ljudem pač ne paše, ampak to še ne pomeni, da imaš pravico na splošno obsojati in trditi, da taka zvrst glasbe nima zveze z umetnostjo in da to ni glasba in kaj jaz vem kaj retardoidnega še. In, kljub temu, da ti vsakič podam veliko argumentov proti tvojemu slehernemu udrihanju, še vedno vztrajno naprej rineš svojo na žaljiv in nestrpen način. Se ti malo svita, kaj ti poskušam dopovedati? Ker do sedaj nisi na niti en moj (in Medein) argument poskušal odgovoriti s tehtnim protiargumentom, ampak si samo našel neko drugo točko, na kateri poskušaš ovreči najino kredibilnost – kar ti žal ne uspeva. Morda bi bila debata veliko plodnejša, če ne bi že v izhoišču vlekel žaljitvic kot je “dretje neandertalcev” in sklepov, da trezen človek ne more uživati v metal glasbi in bi preprosto, suhoparno izrazil to, da se ti ta vrsta glasbe pač ne dopade. Ker dvomim, da je bil tvoj namen odpreti debato, bolj izraziti mnenje, ampak si to žal storil na neprimeren, provokativen način in si s tem sprožil od mene skoraj obvezno reakcijo, ker ne morem pustiti, da ostajajo take izjave odprte – predvsem zato, ker se ponašam z dobrim, če ne to pa vsaj boljšim poznavanjem glasbene zvrsti od tebe.
  @NuckinFuts: Že v redu, popolnoma zastopim :) In na tvojem mestu ne bi dajala nekih takih “obljub”, ker se mi zdi, da bom morda v prihodnosti napisala še kakšno klobaso od teksta, ki ne more biti vsem blizu. Pa nič ne dé, ne sekiraj se, zelo cenim že samo tvoj trud, še bolj pa tvojo pohvalo. ^^

 34. 14.08.2012 | 08:21

  Se strinjam z napisanim. Lp

  Exit

 35. Anja
  14.08.2012 | 15:34

  hahahaha, ti pa imaš preveč časa. Jaz sem bila na Metalcampu že 5x in letošnji se mi je zdel daleč najboljši kljub temu, da sem imela zdravstvene težave.

  Če greš na takšen festival, greš zato da se imaš dobro in kakšno napako tudi spregledaš ter raje uživaš v dobrem namesto, da trpiš v slabem. V primeru, da ti glasba ne ugaja greš na plažo, na pivo, v Črva …

  Tako bom rekla, najbolje, da na MC preprosto ne greš več če je bil tak bav bav.Jaz bom zagotovo naslednje leto ponovno v Tolminu, tako kot na tisoče ljudi katerim je bil festival vreden ponovnega ogleda.

  In to govorim kot diplomirana muzikologinja, strokovnjakinja na glasbenem področju.

 36. slopy
  14.08.2012 | 15:41

  v primerjavi z prejsnim metalcampom sem bil letos bol zadovoljen ( ce odstejem korne) moram pa reci da tisti moski ki bi avtorico tega posta lahko zadovoljil je bog lol kako ti ni bilo nic usec se tisto kar ti je bilo mogoce usec je bilo pomankjlivo . in ce se ti ne da na koncerte hodit pogledat kaksn nastop izgleda ne pljuvaj po dobrih bendih ki so se potruduli priti v slovgenijo .

 37. Trololo
  14.08.2012 | 15:56

  Nalivka, edino kar me zmoti pri tvojih komentarjih in pogledu na tovrstne festivale, je netoleranca do kakršnekoli oblike fušanja (kiksov itd.). Dojemi, da ta muska NI simfonija ampak METAL. In je zato veliko bolj pomembna energija, ki se ustvari med bendom in poslušalci, kot pa število napak, ki jih je bend naredil. In ta energija je tisto, zaradi česar bendi uspejo. Kolk bendov, ki so v nulo igral je že propadl samo zard pomanjkanja duše in osebnosti v njihovi glasbi?
  Pol maš pa ene Finntrole, k mogoče kdaj kej zajebejo pa nekorektno odigrajo ampak je na njih taka pofukana žurka kt na Noctiferiji nikol ne bo.
  Uglavnm, lepo in korektno si napisala, kakorkoli pa lahko glede na napisano tudi sklepam da si precej zamašena perfekcionistka, ki le-tega išče tam, kjer ga nikoli ni bilo in ga tudi nikoli ne bo.

 38. nalivka
 39. 14.08.2012 | 15:57

  @Anja: Nisem napisala, da je bilo slabo. Vendar pa je bilo opaznih nekaj napak, ki se mi ne zdijo vredne biti spregledane – in ker se mi zdi, da je določene stvari treba sprejemati z določeno mero kritičnosti, sem o tem pač pisala. To je pač moje subjektivno mnenje, ker še vedno verjamem, da je za res dober glasbeni festival potrebna predvsem dobra glasbena izvedba – ki je na nekaterih nastopih žal ni bilo in me je to nekoliko razočaralo. Očitno se ti ni dalo prebrati celotnega zapisa, ker če bi ga, ne bi avtomatično zaradi nekaj negativnih mnenj pod moj zapis vlekla črte, da mi tam ni bilo všeč. Tudi jaz imam festival namen drugo leto ponovno obiskati, kjerkoli, kadarkoli in kakorkoli že bo, če mi bo uspelo zbrati denar za karto. In podpiram dogodke takega kova in takega obsega pri nas.
  Moje mnenje je pač posledica dolgoletnih izkušenj in moje nagnjenosti k opozarjanju na tiste malenkosti, ki so me zmotile – do česar mislim, da imam pravico. In, čeprav ne maham okrog s kakimi tituami, še vedno mislim, da imam o glasbi in izvajanju le-te včasih veliko bolj objektivno mnenje od marsikoga, ki najprej pomaha z nekim slabo utemeljenim mnenjem, kateremu potem poskuša višati kredibilnost z naknadnim lepljenjem nekega naslova. Pa imam z raznimi muzikologi včasih slabe izkušnje, kar se tiče kritičnosti na določenih področjih, kjer je ta nujno potrebna – in prosim, ne jemlji tega osebno, samo povem, kot zanimivost, da papirček včasih še ne pomeni, da zna človek stvari analizirati bolje kot kdo drug, ki ima izobrazbo in izkušnje na istem področju, zaradi česar zna svoje mnenje utemeljiti, ne da bi se mogel podenj podpisovati s svojim nazivom.
  @slopy: Ker imaš isti IP naslov kot Anja, predvidevam, da si njen sorodnik, cimer ali pa celo njen alter-ego. Kakorkoli, tudi zate imam odgovor.
  Moje nezadovoljstvo na določenih nastopih letošnjega Metalcampa nima popolnoma nobene zveze s kakršnokoli seksualno nezadovoljenostjo – opletanje s tem stavkom kvečjemu dokazuje, da si kot prvo nesposoben branja celotnega zapisa, kot drugo pa to, da očitno, da bi sebi prilil vodo na mlin, namesto da bi bil sposoben na plano povleči kak resen argument, raje rečeš kaj trapastega. Torej tega niti ne bom jemala resno.
  Sem pač mnenja, da za nekega komercialno uspešnega glasbenika pač ni dovolj, da se zgolj prikaže na odru in reče par vzpodbudnih besed publiki, pozorna sem predvsem na kvaliteto izvedbe glasbe same, ki, po mojem mnenju, mora biti vsaj na nekem uspehu primernem nivoju. In bendi so bili, brez skrbi, mastno plačani, da so prišli v Slovenijo. Tako da je na tem mestu argument tipa “saj je dovolj, da se prikažejo” popolnoma irelevanten. Ker kot poslušalka, ki je tam predvsem zaradi glasbe, ki je svoj denar vložila v njihov nastop od njih v zameno zahtevam dobro izvedbo. Sem pač jaz tista, ki je na slabšem, če le-ta šepa, se ti ne zdi?

 40. Maslo
  14.08.2012 | 16:01

  What da…

  Stara si cca 20 let, igras flavto in imas neverjetno veliko izkusenj tako z nastopi kot z samo metal glasbo ceprav pravis da na koncerte nisi hodila prav veliko. Internet je res zakon ja.

  Kot nekdo ki obozuje metal takorekoc vseh zvrsti, igra instrument in je bil na vseh 9ih metalkempih, se ti lahko samo smejem. Ker vem da si ti tista 19 letna troo mula ki je stala na soncu pri 40 stopinjah v bulerjih, ker je to pac troo.

  Metalcamp je prevo in najprej druzenje ljudi ki imajo radi isto zvrst glasbe. Ce hoces perfekten nastop, pojdi na posamicen koncert kake skupine, kjer imajo fantje tonske vaje in si nastavijo vse kot mora bit. na Mcju to pac ni mozno. Ce bi bila na kakem MCju vec, bi vedela da se tam dogajajo predvsem pitje in druzenje. Najvecji “troo” metalci hodjo okol v hallokitty majckah, in delajo norca iz sebe. Metalkemp NI zate.

  Spostujem tvoje mnenje, vsak ma svojega. Samo prosim, ne govori izkusenost in polnoletnost vse v istem stavku, ker se slisi res bedasto.

 41. nalivka
 42. 14.08.2012 | 16:05

  @Trololo: Če bi moj zapis dejansko prebral, bi mogoče prebral tudi izhodišče, iz katerega sem pisala svoje mnenje. Če se že samo s tem izhodiščem ne strinjaš avtomatično pomeni, da zate rezultat ne more biti isti. Tako da, ako je tebi pomembnejša energija, popolnoma verjamem, da si totalno užival na Korpiklaanih – jaz pa pač nisem.
  Dalje, če bi dejansko bral, kaj sem napisala, bi videl, da sem na Finntrolle šla in da sem na koncertu tako z vidika glasbene izvedbe in energije uživala. In tudi na Noctiferiji je bila “pofukana žurka”, če se lahko poslužim tvojega izražanja, samo da v bolj intimnem vzdušju, na bolj glasbeno korektnem nivoju, kar pač meni osebno bolj ustreza in v čimer pač jaz osebno bolj uživam. Brez obsojanja in z določeno mejo razumevanja tega, da so pač drugi šli na Trollfest in so tam bolj uživali, kot bi sama. In brez žuganja, da bi njim bolje mogel ustrezati koncert Noctiferije.

 43. nalivka
 44. 14.08.2012 | 16:11

  @Maslo: Koliko sem stara, tega ne veš. Na kakšnem nivoju igram flavto, tega tudi ne veš. Ne veš, kakšen inštrument igram poleg flavte. Ne veš, kaj poleg pisanja bloga še počnem v življenju. Ne veš, koliko časa je že minilo od obdobja, v katerem nisem hodila na koncerte do sedaj.
  Ne, jaz sem tista x-letna ženska, ki ni nosila neke “tr00″ bend majice in ki je zvečer ob enajstih stala v bulerjih in dolgih hlačah in bundi nekje v ozadju vseh moshpitov in poslušala glasbo in se je pač oblekla padlim temperaturam primerno. Če bi prebral celoten zapis, bi to lahko vedel. Moja polnoletnost, ki je prisotna že tolikointoliko časa pač nima zveze z ostalim – samo podala sem dejstvo, da pred tolikointoliko časa zaradi njenega pomanjkanja žal nisem mogla obiskovati koncertov, čeprav sem si tega želela.

 45. Maslo
  14.08.2012 | 16:22

  Ne nic od tega nevem, vem sam da se ti smeje pol solovenije, in takorekoc VSI ki smo bli na metalempu letos :)

  Lepo pises, res fajn, Predvsem mi je vsec kako izobrazeno in korektno zvenis :) Prosim te samo, da se vrzes raj na knjige (teh namrec ne bo treba nobenmu brat) kot pa kak cajtng, kjer bos svoj gnev izlivala na tako pefekcionisticen in na prvi pogled ucen nacin.

  Tnx

 46. Maslo
  14.08.2012 | 16:23

  pa sori za use slovnicne, sm neizobrazeno teslo.

 47. LOOOL
  14.08.2012 | 16:27

  1.Obžalovala si to da si šla na kemp ker je slab izbor bendov? Sj je use javno znan keri pridejo če ti ni ušeč pa pač karto prodaš ČE si jo že nvm kok prej kupu…

  2.»morebitni bralec3 pa naj ima v mislih, da so to vtisi glasbeno izobraženega človeka, ki tak dogodek obišče zaradi glasbe in ga ne jemlje kot zgolj še eno priložnost za pretirano pijančevanje in uživanje drugih opojnih substanc.«
  A mislš da da kdo 100+ evrov da pride tja pijančevt, če mu nuben bend ni ušeč? + ti pol govoriš od raznoraznih pirov pa ginov pa alkoholiziranosti kle pa pametuješ kok si jaki profi in šla strokovno na MC… -.-”

  3.Organizacija je bla bolša k lan. Lan si loh prosto po prešernu šetu po kempu brez zapestnce, sam pr uhodih na plažo pa za odre so gledal, ta let so pa bl pregledval. Si pa mogu douh čakat na zapestnco k pač niso spuščal not brez k je pouhn cganov okol hodil pa kradl in so začel pregledvt.

  4.»Pomanjkanje kakršnegakoli drugega dogajanja poleg koncertov samih« a niso poanta metalcampa koncerti? Al bi ti umes kšn tečaj risanja? Koncerte maš od 4 do 1 na obeh odrih kva pa km nej bi še kej dal…

  5.Crowdsurferje usa leta lovijo pa jih lepo pospremjo…

  6. alkoholiziranost večine publike? -.-” še POLOVICA ljudi ni bla nikol pjanih na koncertu ne nabiji no… če pa jih dost srka kšn pir pa ne pomen da so pjan… ne nabiji kr nek po svoje…

  7. »nevešče headbanganje flavtistke«? dj ti headbangi z flavto u gobcu pa igrej zravn… -.-”

  8. KONCERT ti bo slb ker vidš 2 k pobruhata eno babo? Kva ma to veze z nastopom benda in s tem a je bend dobr al ne?

  9. »Za večino ljudi so pač eden izmed tistih bendov, ki jih težko poslušaš doma, a se splača iti na njihov koncert.« aja? In s čim loh potrdiš to trditev?

  10. Za Septice so objavl da bojo prej…

  11. mislš da bi guna pevka hodila zravn z Swallow The Sun po turneji zato da bi u 2 komadih neki odpela?

  12. »So pa tudi trenutki, ko je od daleč vidno, da ljudje včasih komplicirajo kar tako, za brezveze« self pwnd…

 48. slopy
  14.08.2012 | 16:32

  se strinjam z maslom MC ni namenjem glasbenim kritikom ampak je namenjen uzivanju ob pivu in dobri glasbi
  bi te rad videl z kitaro na odru in 35*C aja seveda se peti moras zraven prou rad bi te videl kako bos note zadela do pike
  ps vecino sem prebral potem se mi je cista bedarija zdela brati naprej kako je bil MC zanic ou ja napisala si da sta dve svetli tocki na celem MCju popluvala si prakticno usako stvar na MCju lol resno MC ni za geeky glasbene experte ki raje iscejo napake kot ta bi uzivali

 49. Maslo
  14.08.2012 | 16:34

  jezus, res si zadela zebljico na glavico. Mislm da bom tole linkal na FB metalcamp stran, da se folk se tm mal nasmeji, in da dobis korekten feedback. Ker draga moja, res zivis na drugem planetu kot mi :)

 50. Trololo
  14.08.2012 | 16:41

  Baba dej ubij se, vidš da te noben ne mara :P

 51. Maslo
  14.08.2012 | 16:45

  no, trololo ni treba s takimi, ker pol res zgubi tezo vse kar si povedal prej…

 52. Trololo
  14.08.2012 | 16:58

  Sori. Trolling ftw. Ne sj je res. Oprosti.

 53. Elaine
  14.08.2012 | 17:34

  Tudi jaz sem se prebila do konca tvojega izčrpnega poročila o doživetjih na MC12, in bi pristavila svoj piskrček.

  V nekaterih pogledih se pridružujem Trololo-ju in Anji, saj je Metalcamp res teden med katerim si udeleženci večinoma želijo/želimo sprostitve, zabave, dobrega vzdušja in pa predvsem metala in alkohola. Tukaj je potem večini res važna atmosfera, ki jo ustvari skupina, in ne koliko tonov zgreši vokalist/ka. Poleg tega pa, kot je že napisal Maslo je skupin preveč, da bi vsaki lahko zagotovili 100% kakovost zvoka, posebne učinke in zadosti časa za priprave, sploh če vzamemo v zakup da večina skupin pred koncerti tudi deli podpise in se srečuje s fani. Razumem pa da vsak posameznik na koncertu opazi različne stvari in če tebe moti slaba vokalska izvedba ti ne morem soliti pameti.

  Glede obnašanja in alkoholizma moram povedati da sama ne podpiram prekomernega uživanja alkohola in da se načeloma vinjenim ljudem raje izognem, a moram priznati da na MC, kjer sem bila letos prvič, nisem imela problemov z brezobzirnimi pijanci. Tudi crowd-surferji me niso pretirano motili, čeprav se strinjam s tem da so nekateri izbirali zelo neprimerne koncerte in mesta za tovrstno zabavo. Glede napihnjenega penisa pa: nekako jih je bilo za pričakovati več kot le enega in če so poskrbeli za zabavo niso tako grozna stvar, ampak tu smo ponovno pri stvari okusa.

  Ko smo že pri stvari okusa, pa bi rada pridala še nekaj na temo koncertov in izvajalcev. Glede Kornov se s teboj na žalost nikakor ne morem strinjati. Za tole kar bom rekla lahko mile volje rečete haters gonna hate, ampak obnašali so se kot male dive. To da niso premogli niti enga pozdrava in da so kot headlinerji posegali po priredbah je naravnost žalostno. Da ne govorimo o pošastnih izvedbah Floydov ter Metallice. Ker sem že od malih nog zahvaljujoč staršem poslušala obe skupini, sem zelo občutljiva glede priredb, in po mojem mnenju bi se korni morali držati daleč stran od obeh skupin, ali pa najprej oditi na učne ure kitare k Davidu Gilmourju. Ampak to je pač moje mnenje, ti pa imaš seveda pravico do svojga.

  Amon Amarth pa so bili eni izmed skupin, ki so me res pozitivno presenetili in sem, kljub temu da mi njihov žanr ni ravno pri srcu, na koncertu resnično uživala. Tega ne morem reči za Noctiferio, ker mi kljub temu da lahko prepoznam njihov talent, niso všeč. Že pred MC sem bila na njihovem koncertu, in takrat me je njihov odnos do občinstva tako odbil da jih tokrat nisem poslušala v živo, sem pa ujela nekaj verzov iz kampa. Morda so bili tokrat drugačni, ampak tega ne morem reči, če jih nisem v živo videla. So se pa po mojem mnenju izkazali tudi power metalci. Čeprav praviš da si ta metal malo prerasla, so bili vsaj Sabatoni 100% vredni ogleda.

  Lahko bi še naprej razpredala, ampak bi potem mogla odpreti lasten blog, tako da toliko zaenkrat z moje strani.

 54. nalivka
 55. 14.08.2012 | 19:46

  Za neko dokaj nepomembno in sorazmerno svežo blogerko res nisem pričakovala tako množičnih čustvenih odzivov. Mi je smešno po eni strani, ker ste si tako k srcu jemali besede neke neznane, za glasbeno industrijo in slovensko metal sceno nepomembne osebe, ampak ok – to je pač vaš problem. Jaz svoje mnenje še vedno imam, za njim stojim in ga imam menda pravico tudi izraziti in argumentirati – in, za razliko od večine komentarjev, ki me želijo spodbuditi k samomoru, tudi ga, argumentiram namreč. Mnenje pač imam tako, kot imam, na izhodiščih in podlagah, ki so moja osebna – tako tudi moje mnenje o stvareh ne more biti nekaj objektivnega. S strani večine komentatorjev pa sem dobila dovolj debiloidne odzive, da z nasmeškom na obrazu pišem naslednjih nekaj odgovorov, ker res ne morem verjeti, da so nekateri ljudje lahko tako občutljivi na mnenje, ki se ne sklada nujno z nekim splošnim prepričanjem. Ampak konec koncev nisem jaz tista, ki bo dobila čir na želodcu, tako da je to problem tistih, ki si moje besede jemljejo k srcu.

  @Maslo: Očitno se ti po branju nekaj besed, ki sem jih spisala, zdi, da o meni veš dovolj, da lahko vlečeš neke nerazumne sklepe. Kar je navsezadnje tvoj problem, ne moj. To, da se mi “smeje pol Slovenije”, ako je to res, je pač moj problem – čeprav sem že navajena, da se ljudem “smeje pol Slovenije”, ker se ne pridružujejo nekemu populističnemu gobcanju v tri krasne.
  Kako pišem, je moja stvar – sicer se ti zahvaljujem za kvazi kompliment, ampak res ne razumem, v čem je problem. Tudi mojega zapisa na blogu ti ni treba brati, prav tako kot ti ni treba brati knjig. Moj perfekcionizem pa je moja stvar in tisto, s čimer moram živeti jaz. Če ti to ni prav in če bi rad poslušal samo neke populistične hvale, pojdi brat Iztoka Gartnerja.
  @LOOOL: Nauči se brati kot prvo. Brati več kot nekaj iz konteksta vzetih stavkov. Ker si boš s tem olajšal življenje.
  1. Obžalujem, da lani nisem šla na MC, ker se mi zdi, da je bilo letos manj žanrske raznolikosti. To še ne pomeni, da obžalujem, da sem šla letos. Nauči se brat, drugič.
  2. Jaz govorim od občasne dokaj mile alkoholiziranosti po koncu koncertov, kar seveda ne pomeni tistega, kar je moč videti največkrat, ko se govori o neki pretirani alkoholiziranosti – opotekanja in padanja po tleh med koncerti. Nauči se brat, tretjič.
  3. Tisti mali “cigančki”, ki so kradli, so dejansko imeli zapestnice in kupljene karte, tako da s tem niso kaj dosti naredili – vsaj kakor jaz vem.
  4. To bi bila pač moja osebna preferenca, je pa res, da, ako bi bilo glasbeno dogajanje dovolj raznoliko zame, ne bi pogrešala tega.
  5. Govorila sem o drugih koncertih, ne o prejšnjih izvedbah MC, ker me prej na MC pač ni bilo. Nauči se brat, četrtič.
  6. Na tem mestu tebi pač prepuščam svoje mnenje, jaz pa imam svojega, baziranega na svoji izkušnji in svojih vtisih. In tako si lahko prihraniš nekaj minut sekiranja.
  7. Flavtistka je headbangala medtem, ko je imela pavze in ni imela česa boljšega početi. Očitno te tam ni bilo, ker bi to lahko vedel, ako bi bil.
  8. Ni mi bil koncert zato slab, samo opisala sem, kaj se je zgodilo. Koncert je bil super, ampak mi ga je to malenkost pokvarilo, ker je mojo pozornost preusmerilo na opazovanje nečesa ogabnega, namesto da bi se lahko posvečala poslušanju. Nauči se brat, petič.
  9. Za večino ljudi, ki jih poznam, je pa res, da ne poznam vseh – in tako avtomatično predvidevam, da je samoumevno, da o vseh tisočih ne morem govoriti. Tako da ti na tem mestu dajem prav, ker je čisto mogoče, da ti poznaš vse tisoče, ki so jih prišli poslušat.
  10. No, mene je razočaralo to, da na info točki tega niso povedali. Ne vem pa, kam so objavili, ker jaz nisem videla ničesar. Tako da, minus še enkrat, ker na info točki niso dali tega naprej, saj so menda zato tam – in zato imam menda tudi pravico biti jezna.
  11. Meni bi bilo to všeč, ker cenim vokal v živo, ampak spet, če tebi/večini ljudi/bandu/pevki to ne ustreza, je to vaša stvar. To, da meni ni ustrezal nasnetek, pa moja.
  12. Kompliciranje ni enako kot izražanje mnenja. Nauči se razmišljat.
  @slopy: Tudi “geeky glasbeni eksperti in kritiki” moramo biti prisotni, navsezadnje imamo do tega pravico, ker smo tudi kupili karto. Imamo tudi svoje dobro utemeljeno mnenje in, ker rada pišem, sem ga pač napisala. Če mi ni bilo vse 100% všeč, še ne pomeni, da sem spljuvala MC. Če pač misliš, da bi bilo treba pisati samo slavospeve in hvalnice, jo pač spiši sam in v svoje lastno dobro ignoriraj to, kar z nekoliko bolj kritičnim očesom piše nekdo drug, in bomo vsi srečni.
  @Maslo: Daj, če hočeš – meni je vseeno. Ker me ni strah nekih populistično patriotskih braniteljev nečesa, kar niti nima zveze z “vami”. Kvečjemu pove to, da niste sposobni prenesti kake kritike ali drugačnega mnenja, kar bazira na tem, da ste pač dovolj netolerantni do drugače mislečih ljudi – kar je, spet, “vaš” problem.
  @Elaine: V poplavi vseh žaljitvic zelo cenim tvoj konstruktiven komentar. Pa saj ne, da ne podpiram drugačnega mnenja, tudi popolnoma razumem, zakaj ljudje obiskujejo MC, ampak sama pač ne morem pisati, kako so bile določene stvari popolne, če se meni pač niso zdele take.
  S pijanimi ljudmi je pa tako, da nimaš problemov z njimi, dokler nanje ne naletiš in to je včasih odvisno od tega, koliko ljudi se mrtvo napije, včasih pa tudi od tega, koliko jih srečaš. Jaz sem jih pač srečala dovolj, da so mi do določene mere požrli živce, je pa možno, da imam pač samo smolo. Ampak je smešno, da je v večtisočglavi množici že en sam mrtvo pijan človek dovolj, da naredi problem tistim, ki se nahajajo okrog njega.
  Crowdsurferji me niso motili, če so se znali obnašati – in vsesplošno mahanje z bulerji po zraku me je pač motilo, ker so s tem ogrožali ljudi okrog sebe. Drugače nimam ničesar proti njim, se mi zdi po svoje simpatično in dober pokazatelj vzdušja, tako kot moshpiti.
  Korni so imeli pač v redu attitude, če si pričakoval Korne in ne kakih Edguyev, na primer – vsaj po mojem mnenju. Je sicer tudi mene malo motilo, ampak jim odpustim, ker pač pri nastopu NU metalcev to ne moti tako, kot bi na primer na koncertu kakih folk metalcev. Se mi je pa na primer zdel veliko večji “diva” kiks pri Painih, ko smo jih dvakrat mogli klicati na oder in so proti koncu koncerta kar precej časa zgolj stali na odru, namesto da bi odigrali še kak komad – čeprav, vidiš, me ni dovolj motilo, da bi to napisala v zgornji zapis. Ker določene stvari pač razumem.

 56. LOOOL
  14.08.2012 | 20:09

  kok si jih pa vidla da so se opotekal pa padal? Js kvecjem ene par pa se to niso problemov ustalm delal…

  cigancki SO kradl, so nasim sosedom usakmu po 500eur ukradl se pred zacetkom kempa… tut vidl so ciganko (domacinko) k je kupila nvm kokim svojim otrokom karte in dvomm da za koncerte. BAJE so tut prsli cigani s slovaske z avtobusom. pravl so pa tut da so eno se pred zacetkom kempa k si loh prej prsu posill…

  Se ne sekiram sam se ponavad porajta kdo je pjn… in vecina ponavad ni

  to so povedal na tocki k smo mi tm sli prasat pa smo zvedl in to dost zgodi usaj dan prej nvm tocn pa pomojm so mel tut prlimano setlisto gor k je blo popravlen.

  + si meu pohn stvari u tolminu za delat ce je kdo hotu kej druzga pocen so pousod mel plakate pa raznorazne ponudbe za rafting, bungee ipd.

 57. Rawr
  14.08.2012 | 20:40

  Men se zdi da je popolnoma nepotrebno da se kregate ter poskušte drug drugega prepričevat. Vsak ima pravico da pove tist kar si misli (v tem primeru kaj je nekom ušeč ter kaj mu ni).

 58. David
  14.08.2012 | 22:31

  Oprosti ženska.
  Kot glasbenik ti lahko povem, TI NIMAŠ POJMA.

 59. Muh
  15.08.2012 | 00:17
 60. Trololo
  15.08.2012 | 01:19

  Sem že napisu odgovor, ki je bil lep, prijazen… ampak nisi vredna. Tako da – prosim dojemi da si zasrala. Ne maramo tvojega pisanja, ker žali to, kar je velik del našega življenja. Predlagam da spremeniš svoje mnenje ali pa da nehaš hoditi na tovrstne prireditve. Najboljše pa seveda da osvobodiš svet svojega dolgočasnega in preobširnega pisanja in požreš preveč spalnih tablet. Mogoče boš, preden boš crknila imela kakšne lepe sanje v katerih boš s popolnimi izšolanimi glasbeniki, ki kot taki (tako kot ti) vedo vse, ob kozarcu vrhunskega vina, imela kakšen lep pogovor o grozoti mastnih las, tečnih pijancih in metalskih razgrajačih.

 61. nalivka
 62. 15.08.2012 | 07:16

  @LOOOL: To, da ti nisi imel problemov s pijanimi ljudmi še ne dokazuje, da jih nisem imela tudi jaz. Nauči se razmišljat, drugič.
  Za “cigančke” vem, da so kradli. In so imeli zapestnice. Torej z vsesplošnim teženjem in ne spuščanjem notri ljudi z VIP kartko na VIP območje niso naredili veliko proti kraji, to pa je bil tvoj prvotni argument. Se kar trapasto počutim, da ti pišem tale odgovor, ker ga očitno ne znaš prebrat – ker vsega, kar sem napisala do sedaj, nisi. Nauči se brat, še enkrat.
  Še enkrat: če so tebi povedali, da je koncert prestavljen, to še ne pomeni, da so meni – in mi pač niso, čeprav sem vprašala. Nauči se razmišljat, tretjič.
  @Rawr: Točno to.
  @David: Ponovno mahanje z neutemeljenimi titulami. Glasbenik je tudi moj osemleten sosed, pa me še vedno bolijo ušesa, ko poslušam, kako vadi violino in še vedno ima rad Justina Bieberja. Tako da besede “jaz sem glasbenik” žal ne pomenijo veliko. Sori.
  @Trololo: Beri, kaj ti je napisal Maslo. Velja za karkoli napišeš od sedaj naprej. Sori.

 63. Medea
 64. 15.08.2012 | 10:18

  Kristus, pa sem se že umaknila in si rekla, na-a, škoda besed, ljudje so žleht, pusti stati pri miru. Pa ne gre. Nisem glasbenica, a zato, ker nisem glasbenica ne bi smela biti kritična do glasbe? Tudi moški nisem, pa zato ne smem biti kritična do njih? Vsi (preveč vas je, da bi vsakega posebej naštevala, itak veste kdo ste) za lase privlečeni oh in sploh poznavalci, oh in sploh kompetentneži, ki o glasbi očitno veste več, kot tisti, ki s kritičnim očesom gledajo na določeno stvar, vi ste razlog, da sem se MC-ju toliko let uspešno izognila. Vi ste tisti prepotentneži, ki si s svojim poznavanjem, lastninjenjem in aroganco do lastnih preferenc, ljudem, ki imamo radi glasbo, potrujejo stereotipe o vsemogočnih “pravih” metalcih. Takih, katerim se ne oporeka, takih, ki se jih je treba bati, ker njihova lastna domneva o večvrednosti zaslepi kritičnost, ki jo navaden človek lahko celo premore. Ovce v vrstah headbangerjev, ovce v vrstah subkulture, ki to ni. Lepo, vaši stavki so potrdili mojo domnevo o tem, kako fino se je igrati elitizem tam, kjer naj ga ne bi bilo.

 65. Kristus
  15.08.2012 | 11:09

  Jest se pa čist strinjam z Maslom pa ok pogojno s Trololojom. Žviš u svojm svetu an.

 66. nalivka
 67. 15.08.2012 | 14:55

  @Medea: Pusti, ni vredno se ukvarjati z debiloidnimi izjavami polpismenih nekompetentnežev. Sprijaznjenje z njihovim obstojem in njihovimi aktivnostmi je korak v pravo smer, v smer zavedanja lastne prednosti pred njimi – če ne tega pa vsaj superiornosti na nivoju pismenosti, razgledanosti in razumskosti, ki je očitna. Na Metalcampu nisem dopustila, da bi me taki osebki spravljali ob živce – ker se z njimi pač ne družim in sem šla z ljudmi, ki so mi blizu in z mano delijo sorazmerno kritičen pogled na svet in izkušnje, na katerih le-ta bazira – in so sposobni sprejeti konstruktivno kritiko, tudi če se neposredno tiče njih. Tako da se je dalo čisto dobro preživet teden, tebi svetujem enako in skoraj zagotavljam v redu izkušnjo, če ne bo prišlo posredi kaj drugega. Čeprav je smešno, da vsi pljuvajo po meni, čeprav so bile na forumih od v skupnosti dokaj spoštovanih ljudi popolnoma enake kritike organizacije, zvoka in vsega ostalega, kot so pri meni – pa jih nihče ne nagovarja k samomoru. Saj se človek skoraj smejat začne, ko bere to polpismeno verbalno diarejo. Mene vse skupaj izredno zabava. x)
  @Kristus: Zaradi enakega IP naslova in sumljivega maila, zgeneriranega na neki izraelski spletni strani predvidevam, da Trololo poskuša svojo kredibilnost popraviti z alter-egom ali pa nagovarjanjem kakega družinskega člana v njegovo podpiranje – ker je po svoje komično, ker je s tem izgubil še tisto malo kredibilnosti, kar je je imel. Za povrh si si pa še izbral ime krščanske figure, ki naj bi kredibilnost povečala, ampak v celotni situaciji prej izpade komično.

 68. Evelyn
  16.08.2012 | 11:51

  jao nalivka, ti pa pomoje res ne smeš govort o nekompetentnežih :)
  Anja ti je dobro povedala. In glede na svojo izobrazbo pa mislm da ona JE kompetentna ;)

 69. nalivka
 70. 16.08.2012 | 13:48

  @Evelyn: Govorila sem o večini komentatorjev, ki na otročji način poskušajo spodbijati moje mnenje, kar pa je, žal, po mojem mnenju dokaj neuravnovešeno in posledično tudi nekompetentno. Preberi si zgornje izjave in si poglej, kakteri izmed argumentov se ti zdi dovolj močan, da bi lahko spremenil moje mnenje ali me napadal in obsojal, ker sem o njem napisala dobro utemeljen prispevek. Za Anjo ne rečem – lahko da je ohinsploh super strokovnjakinja za muzikologijo, ampak še vedno to ne pomeni, da ima pravico do trapastega, otročje užaljenega odziva tipa “rajši drugo leto ne pojdi” in vlečenja sklepov iz prispevka, ki ga več kot očitno ni prebrala dovolj podrobno in v celoti, da bi razumela njegovo poanto. Mahanje z nekimi naslovi in papirčki pa meni žal ne pomeni veliko, dokler se človek ne izkaže vsaj z dobrim argumentom ali dvema – v resničnem življenju je pač tako, da štejejo dejanska znanja in izkušnje, ne nekaj napiflanih skript na filofaksu. In ponovno to ne leti direktno nanjo, ker je ne poznam, ampak samo omenjam, zakaj se meni to, da se nek napol anonimnež (ki se po spletu predstavi kot muzikolog, da bi upravičil svoj otročji odziv, ki mene žal ne gane) ne zdi ravno dokaz kompetentnosti. Sploh pa je smešno, da se me more kolektivno na tak debiloiden način napadati zaradi mojega mnenja, saj nisem napisala neke uradne kritike, samo svoje vtise, ki so pač taki, kot so – in se, zaradi nekaj besed, napisanih na nivoju polpismenih odraslih dojenčkov, tudi ne bodo spremenili.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !