Najljubšnejši pisci: Terry Pratchett

Z mojstrom satirične fantazijske literature sem se prvič srečala ob koncu osnovne šole, ko sem počasi razvijala svoj okus za literaturo in ugotavljala, kako zelo sem se našla v fantasyju. Na enem izmed obiskov pri sorodnikih sem med brskanjem po polici svoje sestrične odkrila lično, lepo urejeno zbirko Discworld, in ko sem jo vprašala, kaj je to, mi je na kratko opisala svet – ploščo, ki se nahaja na hrbtih štirih slonov, ki stojijo na oklepu orjaške želve, ta pa počasi plava skozi vesolje. Njeno navdušenje nad Pratchettom je bilo moč primerjati z mojim navdušenjem nad Tolkienom, kajti na steni ji je visel ogromen zemljevid Ankh-Morpoka, kar mi je tudi s ponosom povedala in skoraj je nisem mogla ustaviti, ko je začela govoriti o Pratchettovih delih z iskricami v očeh.

Ker si od nje nisem hotela sposojati knjig, sem si zbirko zgolj napisala v beležko, na “To-read” seznam, ampak ob koncu šolskega leta je moja beležka skupaj z marsikaterim dobrim predlogom za branje po spletu naklučij končala prežvečena v kletki mojega takratnjega glodalskega ljubljenčka in na to sem se spomnila šele, ko sem se nekega dne sprehajala po lokalni knjižnjici po oddelku za fantazijsko literaturo in tam odkrila Barvo magije v prevodu Maje Novak. Lepo, novo, trdo vezano, sijočo knjigo sem nekajkrat obrnila, preden se mi je zasvitalo, kaj bi lahko bila. In je, skupaj s tedenskim kupom knjig romala v moji torbi z mano domov.

Prav spomnim se tistega dne, ko sem v svoji klasični zapečkarski1 pozi s skodelico sladoleda tistega dne obrnila prvi list in za njim enega za drugim še vse ostale, pri tem pa se je mestoma po hiši razlegalo tu krohotanje, tam le kakšen hehet. Skodelica sladoleda je izgubila mojo pozornost2, vprašujoči pogledi družinskih članov pa so spremljali njihovo začudenje, ko so me spraševali, čemu se smejim. Ampak jim je bilo nemogoče razložiti, kajti tovrstni fantazijski svetovi so obstajali le zame, posamezne šale, vzete iz konteksta, pa niso zvenele niti pol tako smešno kot prebrane, v Pratchettovem svetu, v pravem kontekstu in v njegovem nezgrešljivem slogu.

Ker takrat še nisem vedela, da je knjige mogoče naročati prek spleta, lokalna knjižnjica pa takrat še ni imela veliko angleških knjig, sem bila promorana počakati do izida druge, tretje in četrte knjige iz serije Discworld. Luč fantastike, Čar enakih pravic in Mort so bile ene izmed redkih knjig, ki sem jih težko pričakovala in jih, temu primerno, tudi hitro požrla, eno za drugo; moje spoštovanje do Pratchettove genialnosti se je z vsako le še večalo.

Sicer me je to sram priznati, ampak Pratchetta še nisem brala v originalu. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev in kreditne kartice do nedavnega nisem imela možnosti naročanja preko spleta, ko pa je ta postala mogoča, pa je spet vmes posegla finančna suša. Sicer sem se šla slinit v Konzorcij, ampak sem se odločila, da bom kupila rabljene knjige. Deloma zato, ker so občutno cenejše in deloma zato, ker imam rada knjige z dušo3. Pričakujoče čakam sadove težaškega dela zadnjih nekaj tednov, da se pojavijo na mojem bančnem računu in da lahko končno kliknem tistih nekaj gumbkov na Amazonu in Ebayu, ki bodo zmanjšali nekaj številk in iz daljnih dežel poslali tako željene knjige.

Za tiste, ki Pratchetta še ne poznate, vas pa zanima4 prilagam link do zapisa o njem na angleški Wikipediji, do zapisa o Discworldu in do njegove spletne strani.

Ko sem se po kar nekaj časa lotila branja Wiki zapisa o njem, me je razžalostilo dejstvo, da so pri njem odkrili neko redko obliko Alzheimerjeve bolezni. Škoda bi bilo, da tako genialen um podleže tako zahrbtnemu prekletstvu – ampak po drugi strani pa zaradi svoje produktivnosti za sabo pušča neverjetno dediščino in nešteto besed, s katerimi je zasluženo in pustil svoj unikaten pečat v literarnem svetu. Ne vem, kakšno je trenutno njegovo zdravstveno mentalno stanje, zato ne bom posegala po dramatizaciji, ampak res bi ga bilo škoda. Njega in njegovega genialnega uma …

 1. dobesedno; kmečka peč mi je poleg postelje že od nekdaj naljubši kotiček za branje []
 2. na koncu sem jo spila kot kak topel milkshake []
 3. čeprav je to bolj izgovor kot kaj drugega []
 4. in ste preleni, da bi ga pogooglali []
 • Share/Bookmark

5 odgovorov na temo “Najljubšnejši pisci: Terry Pratchett”

  NuckinFuts
 1. 23.07.2012 | 22:28

  Sarkastična fantastična literatura? Že besedna zveza me je kar zalepila semle. Tole bo pa definitivno na bralnem seznamu!

 2. saily
  24.07.2012 | 07:37

  Predalgam http://www.bookdepository.co.uk – brezplačna poštnina, plus knjige niso (pre)drage. Občasno so še kaki ekstra popusti. Pa veliko veselja pri branju. :)

 3. nalivka
 4. nalivka
  24.07.2012 | 08:57

  @NuckinFuts: Satirična, ne sarkastična. Čeprav ja, sarkazem/ironija/cinizem je nekako sestavni del Pratchettovega humorja. Saj boš videl, kaj mislim, ko boš prebral kaj njegovega :)

  @saily: Najlepša hvala, bom malo pregledala! Sem že malo iskala strani, kjer bi se dalo nabavljat knjige preko interneta, pa nisem naletela na nič dovolj interesantnega/ugodnega, da bi preseglo Amazon. Ampak zaenkrat zgleda kar obetavno, tako da res hvala!

 5. fenchurch
 6. fenchurch
  24.07.2012 | 09:59

  http://www.abebooks.com/

  menda največja zbirka second hand knjig na internetu. jaz še nisem uporabljala, mi je pa sestra rekla da včasih najdeš tudi kake knjige za 1 ali 2 €. in to take z dušo;)
  sicer pa sem jaz tudi že naložla približno milion Pratchettovih knjig na kindle in čakajo da gremo skupaj na morje:).
  prav tako morem to zmeraj zapisat,… če še nisi brala Douglasa Adamsa in ti diši tudi SciFi, meda je malo ljudi, ki bi jim bil všeč eden od teh dveh avtorjev, drug pa ne.

 7. nalivka
 8. nalivka
  24.07.2012 | 12:46

  @fenchurch: O, krasno! Bom malo pogledala, izgleda res zanimivo! Upam na kakšno prvo izdajo kakšne izmed mojih literarnih obsesij :)
  Pratchett je res dober za na morje, ker je nekoliko bolj lahkoten po eni strani, bogatemu jeziku navkljub.
  Douglasa Adamsa imam že celo večnost na svojem “To-read” seznamu, ampak še nisem prišla do tam, se pa počasi bliža. Mogoče me je znanstvene fantastike nekoliko strah, ker sem res prebrala nekaj obupnih znanstvenofantastičnih knjig in se je zvrst tako pri meni zapisala kot pogost izgovor za jezikovno nespretnost avtorja, ampak mojster je še vedno mojster. Slabe knjige so pa tako ali tako v vsaki zvrsti *khmPaolini*

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !